Primul copil al unui cuplu de refugiați născut în România

Primul copil al unui cuplu de refugiați sosiți în România după declanșarea crizei imigranților în Europa s-a născut la Spitalul Municipal Radăuți din județul Suceava, anunță publicația locală „Informația ta de Suceava”.

Băiețelul a primit numele de Mattia. Tatăl lui este din Irak, iar mama din Iran.

Familia a fost transferată din Grecia în cadrul programului de relocare în interiorul Uniunii Europene și locuiește acum la Centrul de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Rădăuți. Cei doi părinți se află în România din luna august.

Femeia din Iran a născut un băiețel sănătos cu o greutate de 3,5 kilograme. După zilele necesare de spitalizare, Mattia împreună cu mama lui se vor întoarce în centru, unde nou-născutul urmează să fie înregistrat drept cel mai tânăr solicitant de azil din România, mai notează sursa citată.

Atât refugiații, cât și personalul Centrului, sunt nerăbdători să-l cunoască pe cel mai tânăr locatar.

Centrul de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Rădăuți are o capacitate de 116 de locuri, iar la ora actuală gradul de ocupare este de aproximativ 25%.

2015: un milion de refugiați în Europa

România ar trebui să primească aproximativ 6.300 de refugiaţi, potrivit cotelor impuse de Comisia Europeană. O parte dintre refugiații aduși în România au fost relocați din Grecia, iar alții din Italia.

În România sunt amenajate 6 centre de cazare pentru refugiaţi şi solicitanţi de azil, în Bucureşti, Şomcuța Mare, Girugiu, Galaţi, Rădăuţi și Timișoara. Capacitatea centrelor este de aproximativ 1.500 de persoane.

În anul 2015, peste un milion de imigranți și de refugiați au venit în Europa, ceea ce a declanșat o adevărată criză la nivel european. Statele au încercat diferite metode pentru a gestiona fluxul de imigranți: în vreme ce Ungaria a ridicat un zid de sârmă ghimpată la granițele sale, Germania a militat pentru o împărțire a refugiaților conform unor cote obligatorii.

Cei mai mulți refugiați au venit din Siria, războiul din această țară fiind cauza principală a fluxului de imigranți veniți în Europa. Alți imigranți au venit din Afghanistan, Irak, Pakistan, Nigeria sau Iran.

Recomandările editorilor GreatNews:

Ce sancțiuni riscă România dacă nu acceptă cota de refugiați impusă de UE

Țara din UE în care niciun refugiat nu vrea să ajungă

Fotografiile emoționante care i-au adus o avere unui refugiat sirian

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.