Prima țară în care se închide Google News

Începând de săptămâna viitoare, Google News nu va mai exista în Spania. Ibericii au făcut o modificare a legii privind proprietatea intelectuală prin care publicațiile online spaniole sunt obligate să ceară o taxă pentru conținutul preluat pe interenet de motoarele de căutare.

Însă, potrivit corespondentului TVR în Spania, jurnalistul Felix Damian, site-urile marilor trusturi de media ar putea înregistra pagube importante.

Serviciul Google Noticias, așa cum se cheamă în Spania, va fi închis începând cu data de 16 decembrie, cu două săptămâni înainte ca legea să intre în vigoare. „Google News este un produs gratuit, fără publicitate, prin care nu obținem niciun venit. Astfel, nu ar fi în interesul financiar al companiei dacă am plăti pentru conținutul acestei pagini”, a declarat Anais Perez, purtătorul de cuvânt al Google Spania, potrivit Știrile TVR.

Legea adoptată de Parlamentul de la Madrid obligă publicațiile spaniole online să ceară o taxă pentru serviciile de genul Google News.

„Credem că internetul se bazează pe dreptul la liberă informaţie şi pe dreptul utilizatorilor de a retransmite acea informaţie; cu cât mai mulţi oameni au acces la informaţie, cu atât mai bine. În acest caz, odată cu închiderea Google Noticias, mai puţini utilizatori vor avea acces la informaţie. Astfel, libertatea presei ar putea fi restrânsă din anumite puncte de vedere”, a mai spus Anais Perez.

Google News mai este subiect de dezbatere și în alte țări. În Germania, de exemplu, concernul media care editează Bild și Die Welt a făcut o analiză în urma căreia a ajuns la concluzia că ar pierde foarte mulți cititori dacă ar dispărea din Google News. Google News este prezentă în 70 de țări, inclusiv România și preia în jur de 50.000 de surse din toată lumea.