Prima reacție a realizatorilor Buzgudan și Morar după glumele rasiste de la radio

buzdugan morar
Foto: Radio ZU

Mihai Morar și Daniel Buzdugan, realizatorii emisiunii „Morning ZU” de la Radio ZU, și-au cerut scuze pentru glumele rasiste pe care le-au făcut în direct despre jucătorii din echipa națională de fotbal a statului Congo și despre susținătorii acesteia. În ciuda scuzelor prezentate, mulți internauți au comentat pe rețelele de socializare că atitudinea celor doi față de cetățenii statului Congo nu este scuzabilă.

În timpul emisiunii „Morning ZU” din data de 26 mai, Morar și Buzdugan au făcut o serie de glume rasiste, după meciul dintre România și Republica Democratică Congo, terminat 1 – 1. În repetate rânduri, realizatorii i-au numit pe jucătorii congolezi „maimuțe”, „gorilieni”, „urangutani”, „macaci” și „primate”.

„Ne cerem scuze pentru unele asocieri nepotrivite făcute pe tema meciului de fotbal dintre România și R.D.Congo. Aceste asocieri au fost făcute fără intenția de a jigni vreun grup de persoane, indiferent de rasă sau naționalitate. Suntem oameni, se întâmplă să greșim, dar ne asumăm și regretăm cuvintele alese. Așa cum am menționat și ieri, și astăzi, în direct la matinalul ZU, scuzele noastre se îndreaptă către Republica Democratică Congo, în mod special către echipa națională de fotbal a acesteia și către toți cei cărora le-am produs fără rea credință un sentiment de mâhnire”, au scris cei doi prezentatori radio într-o scrisoare publicată pe Facebook.

„Gândirea condusă de ură nu face parte din conduita noastră personală și profesională și nu se regăsește în valorile Radio ZU. Dovadă stau miile de ore de emisiuni radio în direct în care nu a existat un astfel de precedent. Cunoaștem limitele libertății de exprimare și ne delimităm categoric de orice fel de discurs care incită la ură”, au mai spus ei.

Iată câteva dintre glumele făcute de Morar și Buzdugan:

* Dacă noi îl avem pe „father chicken”, ei îl au pe „father monkey”. Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuțe, au fost susținuți de 8.000 de maimuțe. Galeria lu’ Congo se cheamă coadă de maimuță. La intrările de la stadionul unde s-a ținut meciul cică era o coadă de maimuțe de n-ai văzut așa ceva.

* Știi care e diferența dintre antrenorul României și antrenorul naționalei statului Congo? Tata Puiu crede în Dumnezeu, antrenorul lu’ Congo crede în cimpanzeu. Deci au jucat cu gorilienii practic. Să faci 1 la 1 cu gorilienii nu-i de ici, de colo. Știi că aia au mușchi, ăia fug de pume, se ascund prin copaci, jaguar, mai greu…

* Avem și declarațiile câtorva fotbaliști. Tătărușanu a declarat „Of, of, of, mor toți dușmanii, că eu fac egal cu urangutanii”. Torje: „sunt vitezoman al dracu’, nu mă-ntrece nici macacu’.”

* Am vorbit cu tata Puiu, “father chicken”, și i-am zis „Ce s-a întâmplat, tătuțule?”. „Cică băi, ce să vezi Buzdugane, știi că eu fac alergie la maimuțe”. Tătuțu Puiu nu suportă maimuțele.

* Dacă n-ar fi fost incidentul cu aceste primate, noi n-am fi fost atât de deprimate.

buzgudan morar scuze
Scrisoarea în care cei doi realizatori își cer scuze pentru emisiune. Foto: Facebook

Emisiunea a declanșat un val de proteste pe rețeaua de socializare Facebook. Mesajul postat de cântărețul Kamara Ghedi, originar din Guineea Franceză, a fost distribuit de mii de ori:

„Sunt uluit și ma simt jignit, după ce am auzit comentariile celor doi prezentatori de la Radio Zu. S-a mers prea departe și pot fi repercusiuni atât la nivel național cât și internațional. Nu văd nicio o urmă de glumă în vorbele lor.

Sunt Român, de o altă culoare decât cea care le place celor doi prezentatori de la Radio Zu, care nu fac cinste breslei lor. Ce învață un copil în 2016, ascultând acești doi prezentatori? Că un om negru e o maimuță?

Oare se gândesc că aceste comentarii deplasate se pot revarsa și asupra Naționalei noastre la proximul Campionat European? Chiar în meciul cu Franța. Pentru că cei doi au atacat indirect și Naționala Franței.

kamara ghedi
Kamara Ghedi. Foto: Facebook

Lipsa de bun simț și de rațiune sunt „Calitățile” celor doi prezentatori de la Radio Zu, care par să nu mai înțeleagă pe ce lume trăim.

De ieri până acum am plâns de 3 ori. Morar și Buzdugan au depășit o linie sensibilă și nu mai au cum să dea înapoi. Această ieșire ar trebui să însemne și ieșirea lor din lumea Radioului și a Televiziunii, definitiv.

Dacă aceștia mai rămân în Audio Vizual, îi rog frumos să nu îmi mai difuzeze nicio piesă în viața lor, pentru că m-aș simți tare prost să știu că ei îmi ascultă sau difuzează muzica din obligație, din moment ce pentru ei sunt doar o „maimuță”.

Nu au scuze pentru așa ceva. Atât UE cât și FIFA se luptă din răsputeri împotriva Rasismului și uite în ce situație ne pun ce doi în fața lumii”.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cu cine mergem la Euro 2016? Cei 23 de jucători convocați au marcat doar 36 de goluri pentru România
O mare campioană dezvăluie cum a îndurat bătăi cumplite de la antrenori: „Bellu are o mână grea”
Locuri de muncă în agricultură. Cele mai bune oferte din străinătate

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.