Tuberoza de Hoghilag va fi prima floare din România care va fi protejată la nivel european. Producătorii din Sibiu urmează să depună la Ministerul Agriculturii, pe 7 august, întreaga documentație care va ajunge la Comisia Europeană.
În acest moment, în registrul indicațiilor geografice mai sunt doar două flori înregistrate: azaleea de Gent (Belgia) și trandafirul de Szoregy (Ungaria). Producătorii vor avea printre avantaje faptul că vor beneficia de finanțare națională și europeană și vor avea o notorietate la nivel european.
În zona Hoghilag se cultivă tuberoze din perioada interbelică. Primele flori au fost plantate de sași. Apoi, după ce o lungă perioadă doar au întreținut culturile sașilor, românii au procurat bulbi și au făcut și ei plantații.
Floarea este originară din Mexic și se mai cultivă și în județul Prahova sau în zona Banatului, însă izolar, în general în sere și solarii, de către florari.
La Hoghilag sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze. Jumătate dintre aceste o cultivă pentru a o vinde, iar ceilalți ca hobby și în scop decorativ.
Aproximativ 200.000 de tuberoze sunt cultivate pe o suprafaţă de patru hectare în acest areal, în grădini şi spaţii protejate. Producătorii îşi fac singuri materialul săditor din bulbi şi bulbili (bulbi mai mici formaţi pe lângă bulbul-mamă sau pe tulpina plantei n.r.).
Tuberozele înfloresc o dată la 3 ani, iar acest lucru i-a determinat pe cultivatori să înfiinţeze trei generaţii active de cultură pe fiecare plantaţie, pentru a avea flori în fiecare an. Planta nu rezistă la condiţiile de ger şi sol îngheţat astfel că bulbii se scot în fiecare toamnă, se păstrează în condiţii de temperatură şi atmosferă controlate, căldură şi umiditate în aer, şi se replantează primăvara. Perioada de înflorire este iulie-septembrie, chiar octombrie, la tuberozele cultivate în spaţii protejate.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: