Prima bio-imprimantă 3D din România. La Timișoara se vor printa organe

Imprimanta 3D de la Timișoara este extrem de performantă (3dprint.com)
Imprimanta 3D de la Timișoara este extrem de performantă (3dprint.com)

Prima bio-imprimantă 3D din Europa de Est va fi pusă în funcțiune la Timișoara, unde se vor printa organe precum rinichii sau ficatul, care vor fi apoi transplantate la oameni.

Specialiștii de la Symme3D din Timişoara şi OncoGen – Centrul de Terapii Genetice şi Celulare în Tratarea Cancerului, institut unic în România şi în sud-estul Europei, lucrează deja cu imprimanta.

Deocamdată, se realizează probe de cartilagii, experimentele fiind atât pe bază de celule stem, cât și cu celule epiteliale. În prezent, experții pot printa țesuturi cartilaginoase mari, precum urechile.

Pe viitor, specialiștii își propun să printeze țesuturi umane complexe, cum ar fi pielea, sau organe mari, precum ficatul sau mușchii și rinichii.

Riscul ca organul să fie refuzat de corp este zero, deoarece se lucrează cu celule din același ADN.

Institutul OncoGen din Timișoara deține trei imprimante 3D și dorește să realizeze, pentru început, vase de sânge pentru șobolani, pentru a testa sistemul.

OncoGen face cercetare în domeniul terapiilor avansate cu celule stem umane, având mai multe preocupări:biologia celulelor tumorale, medicina regenerativă, studiul celulelor stem adulte, sănătatea şi factorii de mediu şi imunoterapiile.

S-a construit imprimanta care printează poduri