Prima bancă de celule stem din România a intrat în insolvență

Cord Blood Center (CBC), prima bancă de celule stem din România, a intrat în insolvență, iar sute de părinți care au plătit mii de euro pentru recoltarea și păstrarea materialului genetic se întreabă acum ce urmează să se întâmple.

„Cord Blood Center Medical şi CBC Laboratories au fost scutite de către ANAF Cluj de plata TVA, începând din anul 2009, pentru serviciile legate de procesarea şi stocarea sângelui ombilical, acestea fiind asimilate serviciilor medicale. Cu toate acestea, recent, ANAF Cluj a revenit asupra deciziei comunicate în forma oficială în 2009 celor două companii şi a solicitat acestora achitarea retroactivă a TVA-ului aferent ultimilor cinci ani. Practic, nişte sume inexistente până acum au devenit peste noapte datorii restante.
Am depus contestaţie împotriva acestei decizii comunicate de ANAF Cluj. În paralel dorim să începem procesul de reorganizare judiciară, în conformitate cu decizia instanţei, pentru a securiza din toate punctele de vedere cele două companii care operează în Romania”, se arata în comunicatul CBC.

Mai mult, Cord Blood Center (CBC) s-a retras anul trecut și din Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), fără să ofere motive plauzibile, după cum scriu jurnaliștii de la puterea.ro.

Ulterior, clienţii CBC au primit scrisori prin care erau înştiinţaţi că trebuie să rezilieze contractul cu Cord Blood Center şi să semneze unul nou cu o societate din Slovacia, fără să li se ofere alte explicații.

Speriaţi de posibilitatea ca probele lor să fie distruse, clienții Cord Blood Center s-au adresat ARBACS încercând să afle de aici mai multe informaţii.

„Conform informaţiilor publice disponibile, s-a deschis procedura generală a insolvenţei cu privire la Cord Blood Center, la cererea acesteia din urmă. Aparent, există şi o intenţie a debitorului de a depune un plan de reorganizare. Abia după ce acest plan de reorganizare va fi aprobat de adunarea creditorilor putem discuta de o reorganizare judiciară şi vom avea mai multe elemente cu privire la potenţiala continuare a activităţii Cord Blood Center în România. ARBACS, alături de toţi ceilalţi creditori ai Cord Blood Center, a fost invitată să se înscrie la masa credală şi să solicite recuperarea datoriilor pe care Cord Blood Center le are către Asociaţie”, a declarat Bogdan Ivănescu, preşedintele ARBACS, citat de puterea.ro.