Presa internațională despre modificările Codurilor penale: ”Guvernul a dat o lovitură puternică luptei anticorupție”

Protest în fața Guvernului FOTO: Sorin Breazu/GreatNews
Protest în fața Guvernului FOTO: Sorin Breazu/GreatNews

Măsurile luate aseară de Guvernul României a atras atenția presei internaționale, care relatează pe larg subiectul.

Associated Press scrie că ”Guvernul României dă o lovitură puternică luptei anticorupție”, adăugând: ”A fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care dezincriminează infracţiunile oficialilor şi a dat astfel o lovitură puternică încercărilor de a combate corupţia care au durat ani de zile”.

Și agenția de presă franceză AFP a relatat subiectul. „Guvernul social-democrat român a adoptat marți seară, prin ordonanță de urgență, o relaxare contestată a codului penal care ar urma să permită mai multor oameni politici să scape de urmăririle penale și al cărei proiect scosese românii în stradă”.

Reuters: ”Este cel mai mare recul al reformelor anticorupție din statul ex-comunist, de la aderarea acestuia la Uniunea Europeană, în urmă cu un deceniu. Au fost adoptată o ordonanță de urgență care decriminalizează mai multe infracțiuni de corupție, inclusiv unele cazuri de abuz în serviciu”.

Peste zece mii de bucureșteni s-au strâns aseară în fața Guvernului, scandând împotriva deciziilor luate de Executiv.

Atmosfera a fost mai încinsă decât la marșul din urmă cu câteva zile, când aproape o sută de mii de oameni au cerut Guvernului să nu adopte imediat modificările Codului penal.

Proteste la Guvern! București – 12.000 de oameni, Cluj – 8.000, Sibiu – 5.000