Preoți în loc de funcționari. Căsătoria civilă ar putea fi făcută la biserică

căsătoria civilă
Un deputat vrea ca preoții să ia locul ofițerilor de stare civilă. Foto: patriarhia.ro

Căsătoria civilă şi cea religioasă ar putea fi săvârşite în acelaşi timp, la biserică. Parlamentarii au scris un proiect de lege potrivit căruia preoţii primesc atribuţiile ofiţerilor de stare civilă.

Deputatul care a inițiat proiectul spune că astfel mirii nu ar mai fi obligați să facă două drumuri. Szabo Odon, deputatul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), este de părere că mirii au dreptul să aleagă dacă vor să oficieze cununia civilă la primărie sau la biserică. În a doua variantă, certificatul de căsătorie va fi semnat de preot.

„Economiseşti timp, bani şi pentru cuplu este un moment de solemnitate maximă într-o singură locaţie”, a spus Szabo Odon, deputat UDMR, iniţiatorul legii, citat de digi24.ro.

Mirii tot nu vor scăpa însă de drumuri şi birocraţie. Actele pentru căsătorie trebuie să le depună la primărie şi tot acolo duc şi certificatul de căsătorie, dacă va fi eliberat de preot.

Unii preoți sunt de acord cu posibilele noi însărcinări. „Până la urmă, biserica este cea care consfinţeşte şi nu două vorbe spuse de un primar”, a spus preotul Constantin Ungureanu.

Însă ofiţerii de stare civilă nu s-au arătat încântați de eventualitatea de a fi înlocuiți de preoți. „Este inutilă această lege. Avem stări civile în ţară, cu oameni suficient de bine pregătiţi, perfecţionaţi anual”, a precizat Sofia Melinte, ofiţer de stare civilă.

Propunerea UDMR urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.

Recomandările editorilor GreatNews:

Elev român, admis la Universitatea Princeton
Cum a reușit Poliția să reducă la zero numărul morților pe DN1- Comarnic-Azuga-Bușteni
TOP. Cele mai sigure companii aeriene din lume