Ellen Johnson Sirleaf este prima femeie din Africa aleasă șef de stat / Foto: Antonio Cruz/ABr Wikipedia
Premiul Nobel pentru Pace este împărțit în acest an de trei femei: președintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf și activistele Leymah Gbowee din Liberia și Tawakul Karman din Yemen. Comitetul Nobel a decis să le acorde premiul pentru „lupta lor non-violentă pentru siguranța femeilor și pentru drepturile acestora”.
„Nu putem să obținem democrația și o pace de durată în lume decât dacă femeile au aceleași șanse precum bărbații de a influența schimbările de la toate nivelurile societății”, a declarat președintele Comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, potrivit BBC. El a mai spus că speră ca acest premiu să contribuie la stoparea oprimării femeilor care se petrece în continuare în multe țări din lume.
Tawakul Karman este o figură importantă din mișcarea pro-demmocrație din Yemen. La ora actuală, ea se află într-o tabără improvizată în Piața Schimbării din capitala Sanaa, unde locuiește de mai multe luni de zile în semn de protest față de președinte Ali Abdullah Saleh, căruia îi cere să demisioneze. În cadrul protestelor pro-democrație din Yemen, ea a jucat un rol important în lupta pentru drepturile femeilor. Karman este prima femeie arabă care a câștigat premiul Nobel pentru Pace.
Ea a declarat pentru BBC că dedică premiul „tuturor martirilor și răniților din Primăvara Arabă” (șirul de proteste care a avut loc în ultimul an în Orientul Mijlociu și în nordul Africii). În calitatea ei de lider al organizației yemenite „Femei-jurnaliști fără lanțuri”, Karman a fost închisă de mai multe ori din cauza campaniilor sale pentru libertatea presei și a opoziției sale față de guvern.
Tawakul Karman militează pentru democrație și pentru drepturile femeilor din Yemen / Foto: que.es Wikipedia
Liniștea adusă de o femeie după 14 ani de război
Ellen Johnson Sirleaf din Liberia este prima femeie din Africa aleasă șef de stat. În vârstă de 72 de ani, ea a declarat că premiul este „pentru tot poporul liberian” și totodată o „recunoaștere a multor ani de luptă pentru dreptate”. Sirleaf a fost aleasă președinte în anul 2005, la finalul unui război civil de 14 ani în care au murit 250.000 de oameni. Alte mii de persoane au fugit din țară, care a ieșit ruinată financiar din luptele interne.
Sirleaf a studiat economia în Statele Unite și anterior fusese ministru de Finanțe. Când a ajuns președinte, a promis să lupte împotriva corupției și să vindece rănile războiului. Cunoscută drept „doamna de fier a Liberiei”, Sirleaf este foarte populară printre femeile și intelectualii din țară, în timp ce segmentul conservator al societății îi este potrivnic.
Stop violurilor săvârșite de soldați
Leymah Gbowee, tot din Liberia, a fost un critic dur al violențelor din războiul civil din această țară. Ea a mobilizat femeile liberiene, indiferent de etnie și de religie, pentru a susține încetarea tulburărilor interne. În 2003 ea a condus un marș în capitala Monrovia pentru a protesta față de violurile săvârșite de soldați asupra femeilor. Comitetul Nobel a apreciat că Leymah Gbowe a contribuit la creșterea influenței femeilor din Africa de Vest.
Cele trei femei care au câștigat în acest an Premiul Nobel pentru Pace vor împărți premiul de 1,5 milioane de dolari.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: