Povestea românului care îmblânzește albine sălbatice

Un crescător de albine din Cluj s-a gândit să facă apicultură într-un mod inedit. Potrivit Citynews.ro, acesta îmbină cunoștințele străvechi cu tehnologia de ultimă oră. Afacerea și-a dezvoltat-o în localitatea clujeană Gilău, iar secretele acestei îndeletniciri le știe de la bunicul său.

Mai exact, Mihai Grama se ocupă de ceea ce se cheamă „furtișag provocat”, adică vânează roiuri de albine după tehnici speciale.

„Mă interesează să mă duc prin munți, în locuri foarte izolate, departe, acolo unde găsesc rasa meliferă carpatină pură. Și o iau. Din 10 sau 15 albine pe care le aduc, găsesc câteva care să fie conform așteptărilor. Știu stup care trăiește în mediul lui natural. 2, 3, 4 ani. Dar nu-s 1.000 de stupi într-un loc. E doar unul, poate, pe hectare întregi”, le-a povestit apicultorul celor de la citynews.ro.

Familiile de albine sălbatice sunt la mare căutare și în străinătate. De exemplu, o sută de familii pot ajunge și la 10.000 de euro.

Imediat ce vine vara, bărbatul merge cu stupii în munți. Mierea pe care o obține atfel este de calitate superioară și o vinde în țări precum Italia, Germania sau Elveția.

„Mierea de la munte, în România, numai aici în zona Apusenilor există. Nemții au, elevețienii au, austriecii au, deci sunt obișnuiți. Aia cred că sare de la 35 de euro. Mierea de salcâm este cam 20-25 de euro”, a mai povestit acesta.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.