Povestea omului care a fost câteva ore cel mai bogat din lume

Miercuri, la închiderea burselor, între averea lui Bill Gates, fondatorul Microsoft, cel mai bogat din lume, și cea a lui Jeff Bezos, dezvoltatorul Amazon, cel mai mare magazin online din lume, era o diferență de 1 miliard de dolari.

Lucrurile s-au schimbat joi dimineață, când, la deschiderea burselor, acțiunile Amazon au crescut cu aproximativ 15 dolari, concomitent cu o mică scădere a acțiunilor Microsoft.

Bezos era la prânz cel mai bogat om din lume, cu o avere de 90,9 miliarde de dolari, față de Gates, cu 90,7 miliarde de dolari. Însă situația s-a schimbat după doar câteva ore. Șeful Amazon a trecut din nou pe 2, după ce acțiunile companiei sale au revenit aproape de nivelul de miercuri.

Investitorii au devenit mai precauți, după ce Amazon a anunțat un venit net de 197 de milioane de dolari, o scădere cu 77% față de venitul de 857 de milioane de dolari din al doilea trimestru al anului trecut.

De asemenea, Amazon a mai estimat și că în trimestrul în curs, fie va înregistra pierderi ale venitului operațional de până la 400 de milioane de dolari, fie un câștig de până la 300 de milioane de dolari.

Cine este Jeff Bezos

În urmă cu 22 de ani, Jeff Bezos renunța la un post în domeniul financiar și se muta în Seatle. Aici a închiriat o casă cu garaj, ca să-și deschidă o firmă.

„Când ești in toiul acțiunii, lucrurile mici te pot zăpăci…Știam că, atunci când voi avea 80 de ani, nu mă voi întreba, de exemplu, de ce am renunțat la prima mea slujbă pe Wall Street, chiar în mijlocul anului, în cel mai nepotrivit moment posibil. Când ai 80 de ani pur și simplu nu te preocupă genul ăsta de lucruri.

În același timp știam că aș putea regreta sincer că nu am luat parte la treaba asta numită internet, despre care am crezut că avea să revoluționeze lumea. Când mi-am pus problema în felul acesta…mi-a fost incredibil de ușor să iau decizia”, mărturisește Jeff Bezos, în cartea „Jeff Bezos și Epoca Amazon”.

A început cu vânzarea online de cărți și a continuat cu produse VHS, DVD, CD-uri cu muzică, programe de calculator, electronice, îmbrăcăminte, mobilier sau cu jucării. Astăzi este cel mai mare magazin din lume.

De asemenea, acum, Amazon este o companie specializată și în soluții de cloud computing și servicii video on demand.

Pe lângă site-ul Amazon.com mai sunt magazine online separate pentru Marea Britanie, Irlanda, Franța, Canada, Germania, Italia, Spania, Olanda, Australia, Brazilia, China, India și Mexic. În ultimii ani s-a vorbit de faptul că ar urma să fie deschise magazine online separate și pentru Polonia sau Suedia.

Amazon are și la Iași unul dintre centrele pentru dezvoltarea de software din Europa. Mai sunt astfel de puncte de lucru ale Amazon în Luxemburg, Irlanda, Germania, Olanda și Marea Britanie.