Povestea doctorului Geavlete. Salvează vieți cu o tehnologie revoluționară

Sala de operații a doctorului Geavlete (Digi24)
Sala de operații a doctorului Geavlete (Digi24)

Pacienții români care suferă de malformații, tumori și litiază renală pot primi o șansă la o viață normală cu ajutorul unei operații pe care o poate face doar medicul Petrișor Geavlete.

Doctorul Geavlete folosește un robot extrem de avansat, care mai este disponibil doar în alte trei țări din lume.

În sala de operaţie, profesorul Petrişor Geavlete a înlocuit bisturiul cu un robot, pe care îl controlează cu două manete, ca într-un joc, scrie Digi 24.

Șeful Clinicii de Urologie, Spitalul „Sf. Ioan” explică: ”Este un robot care prelungeşte mâinile chirurgului. Unde? În interiorul rinichiului şi cu fineţea pe care ţi-o dă acest aparat poţi să rezolvi endoscopic în condiţii remarcabile orice tip de litiază. Poţi să intri în cămăruţele rinichiului şi poţi să vezi şi să distrugi piatra”.

Un astfel de aparat, aflat deocamdată în faza de testare, este extrem de scump. O intervenție cu acest robot costă în străinătate și 15.000 de euro. Doctorul Geavlete este doar unul din patru medici din lume care folosesc această tehnologie.

Urologul a învățat meserie – tehnica minim invazivă – în Turcia, la Istanbul.

Intervențiile pe care le face medicul nu necesită un timp îndelungat de recuperare din partea pacientului.

”Ideea principală este de a reda bolnavului viaţa anterioară operaţiei cât mai repede. Rezolvi un bolnav în condiţii imediate, corecte, exacte şi bolnavul a doua zi nu mai este bolnav”, susține Petrișor Geavlete.

El nu este la prima noutate pe care o aduce în sistemul medical românesc. Medicul a introdus în România zece tehnici noi, recunoscute ulterior de specialişti din întreaga lume.

Medicul a adus în România o metodă care îndepătrează tumroile dinvezica urinară fără a mai exista apoi riscul unor metastaze. Zilnic, doctorul Geavlete operează cel puțin zece pacienți.

”Este o viaţă dedicată bolnavilor, suferinţei şi dorinţei de a fi cât mai util în acest domeniu”, încheie remarcabilul doctor român.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Fenomen astronomic extrem de rar, vizibil în weekend din România. E o premieră după 33 de ani
Între timp, în Olanda: Microbuzele fără șofer încep să circule pe străzi
Locuri de muncă pentru șoferi în Germania, Anglia și Olanda. Salariile ajung la 4.900 de euro