Povestea celui mai scump transfer din istoria fotbalului românesc

Nicolae Stanciu, cea mai mare promisiune a fotbalului românesc (Foto: Dan Tăuțan)
Nicolae Stanciu, cea mai mare promisiune a fotbalului românesc (Foto: Dan Tăuțan)

Echipa de fotbal Steaua București l-a vândut pe Nicolae Stanciu cu aproape 10 milioane de euro la gruparea belgiană Anderlecht Bruxelles.

Prețul de transfer al jucătorului este de 9,8 milioane de euro, un record pentru fotbalul românesc. Anderlecht Bruxelles are deja un fost stelist în echipă, pe Alexandru Chipciu.

După negocieri dure, Gigi Becali a obținut acest preț excelent de la o echipă care nu cheltuiește mult.

„Cei de la Anderlecht mi-au zis că n-au dat niciodată 10 milioane pe un jucător, ci doar 4-5. Și m-am interesat și eu, așa e, Stanciu va fi vedetă la Anderlecht. Așa că nu are cum să nu joace el 50 la sută din meciuri (n.r. – condiția pusă de belgieni pentru eliberarea a 2 milioane de euro din prețul de transfer).

Steaua va încasa 4 milioane de euro la semnarea contractului și 3,8 milioane de euro în următoarele zece luni.

Nicușor Stanciu, vedetă în devenire a fotbalului românesc, are doar 23 de ani și este la prima experiență în străinătate.

Anderlecht poate să fie clubul perfect pentru viitorul fotbalistului român. Royal Sporting Club Anderlecht este cel mai titrat club din Belgia, cu 33 de titluri naționale și trei cupe europene câștigate.

Internaționalul român (7 meciuri și 4 goluri în primul an la echipa națională) are și el o poveste interesantă. A fost format ca fotbalist de Unirea Alba Iulia de la vârsta de 11 ani. A debutat la ardeleni când abia împlinise 15 ani.
În prima ligă, Nicușor Stanciu a jucat primul meci la 17 ani, într-o victorie rară a Unirii cu 2-1.

În 2011 ajungea la FC Vaslui, Adrian Porumboiu plătind clauza de reziliere a contractului. A marcat un gol pe San Siro, într-un 2-2 al moldovenilor cu Inter Milano, în preliminariile Ligii Europa.

Din 2013, Nicușor joacă la Steaua. Sezonul trecut a fost cel mai bun pentru Stanciu, care a marcat 14 goluri din 39 de meciuri în toate competițiile pentru ”roș-albaștri”, stabilindu-se și printre cei mai buni internaționale ai momentului.

Steaua și-a vândut foarte scump vedetele în ultimii ani. Stanciu este cu doar 300.000 de euro mai scump decât a fost Vlad Chiricheș pentru Tottenham în 2013. Gardoș, un alt fundaș stelist, a ajuns la Southampton pentru aproape 7 milioane de euro în urmă cu doi ani.

Elevii români știu geografie. Patru medalii la Olimpiada Internațională de la Beijing