Pictorul român Adrian Ghenie, revelația caselor de licitații în 2014

Adrian Ghenie
Adrian Ghenie Foto: Facebook Adrian Ghenie

Pictorul român Adrian Ghenie este revelația caselor de licitații de anul acesta, după ce 10 picturi ale sale au fost vândute cu sume importante, cu mult peste preconizări.

În 2014, pictorul a reușit să îl detroneze pe Constantin Brâncuși, semn că arta contemporană este din ce în ce mai apreciată, iar pasionații de artă din toată lumea sunt dispuși să ofere sume importante pentru o lucrare. „Black Fire I”, de Barnett Newman a fost adjudecată în luna mai pentru nu mai puțin de 84,1 milioane de dolari, devenind cea mai scumpă lucrare tranzacționată anul acesta.

Tânărul artist român a reprezentat anul acesta una dintre cele mai mari surprize ale licitaţiei organizate de casa Sotheby’s, pe 30 iunie, la Londra, conform agenţiei de presă Reuters. Aceasta a scris că lucrarea lui Ghenie,  „The Fake Rothko”, a fost adjudecată pentru 1.778.422 de euro (1.426.500 de lire sterline), o sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialişti. De asemenea, suma pentru care a fost adjudecată lucrarea „The Fake Rothko” este de şase ori mai mare decât cel mai ridicat preţ plătit anterior pentru un tablou al artistului Adrian Ghenie la o licitaţie. Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecţionar american şi adjudecată de un investitor asiatic.

Pictură Adrian Ghenie Foto: Facebook Adrian Ghenie
Pictură Adrian Ghenie Foto: Facebook Adrian Ghenie

Pe de altă parte, în luna octombrie, cele mai importante case de licitaţii din lume, Christie’s şi Sotheby’s, au pus în vânzare şase lucrări ale lui Adrian Ghenie, acoperind astfel toată perioada de creaţie a artistului român. Trei lucrări ale artistului – „Duchamp’s Funeral I”, „Study for «The Devil»” şi „Hunger” – au fost vândute la două licitaţii organizate la Londra, de casa Sotheby’s, cu sumele de 1.285.389 de euro, 15.714 euro, respectiv 146.453 de euro, în timp ce „The Blue Rain” a fost adjudecată la licitaţia de la Christie’s, pentru suma de aproximativ 647.000 de euro (506.500 lire sterline).

Pictură Adrian Ghenie Foto: Facebook Adrian Ghenie
Pictură Adrian Ghenie Foto: Facebook Adrian Ghenie

Conform news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care Centrul „Georges Pompidou”, Tate Liverpool, San Francisco Museum of Modern Art şi Fondazione Palazzo Strozzi din Florenţa. Printre fanii artistului s-ar număra, conform sursei citate, şi magnatul francez François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, precum Alexander McQueen, Balenciaga sau Gucci. Mai mult, aceeași publicație îl plasează pe locul 1 în ceea ce privește activitatea de anul acesta.

Adrian Ghenie este născut în 1977 în Baia Mare și a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj, apoi a locuit în acest oraș și în Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.