Petiție online pentru convertirea lui Klaus Iohannis la ortodoxie

klaus iohannis felicitat de angela merkel
Klaus Iohannis. Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

La scurt timp după ce Klaus Iohannis a fost ales în funcția de președinte al României, în mediul online a fost lansată o petiție în care se cere botezarea noului șef de stat în confesiunea creștin ortodoxă.

Până acum, petiția online a fost semnată deja de aproape 1.000 de persoane. Inițiatorul petiției este Marius Ianuș, un blogger ortodox, care consideră că dacă președintele nu va fi botezat ortodox, acesta nu va putea fi pomenit la biserică în zilele de duminică.

Iată conținutul petiției online:

„Solicităm Botezul Ortodox al Președintelui (potrivit Legii Pământului)

Solicităm Botezul Ortodox al președintelui României, Klaus Iohannis.

Este o lege străveche a țării, pe care alți conducători străini ai României au acceptat-o.

În caz contrar, președintele nu va putea fi pomenit la Sfânta Liturghie în Bisericile Ortodoxe.

Solicităm Președintelui României și implicarea în menținerea Religiei ca materie obligatorie în școli și în renunțarea la actele biometrice, pe motiv de neconstituționalitate (încălcarea libertății fizice și a libertății de conștiință a cetățenilor).

Doamne ajută!

Marius IANUȘ”

Războiul petițiilor: pro și contra religiei lui Klaus Iohannis

În replică, pe site-ul petitieonline.com a apărut o petiție în care cei peste 1.800 de semnatari solicită respectarea dreptului președintelui la credința proprie.

Inițiatoarea petiției, Alexandra Giula, apreciază că alegerea unui președinte de confesiune luterană este un moment foarte bun în care societatea românească poate fi educată în spiritul înţelegerii şi al toleranţei reciproce, astfel încât discriminarea să dispară.

„Solicităm respectarea Dreptului Președintelui la credința proprie
Această petiţie este un drept la replică, faţă de următoarea Petiţie: http://www.petitieonline.com/botez_presedinte

Constituţia României spune:

În ARTICOLUL 29 Libertatea conştiinţei Drepturile şi libertăţile fundamentale

(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

Într-un stat european, într-o Românie modernă, nimeni nu poate cere altcuiva convertirea religioasă. 

Chiar dacă simplul botez ar însemna şi convertirea, nimeni nu poate cere sau impune altcuiva aderarea la un cult religios.

Premisa de la care porneşte Petiţia „Solicităm Botezul Ortodox al Președintelui (potrivit Legii Pământului)” este una falsă, si care dezinformează: 

Scriptural vorbind, creştinii sunt chemaţi să se roage pentru cei aflaţi „în stăpânire”, indiferent de apartenenţa religioasă:

1. Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri, pentru toţi oamenii,
2. Pentru împăraţi şi pentru toţi care sunt în înalte dregătorii, ca să petrecem viaţă paşnică şi liniştită întru toată cuvioşia şi buna-cuviinţă,
3. Că acesta este lucru bun şi primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru,
4. Care voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină. 1 Timotei 2, 1-4, http://bibliaortodoxa.ro.

Biserica Ortodoxă Română este doar unul dintre cultele religioase recunoscute în România, cu aceleaşi drepturi ca şi celelalte, meritând acelaşi respect ca şi acestea. 

Solicităm respectarea dreptului la libertatea alegerii apartenenţei religioase.

Solicităm toleranţa şi respectul acestor alegeri.

Credem că acum, după alegerea unui Preşedinte român de etnie germană, şi de confesiune Luterană, este momentul în care societatea românească poate fi educată în spiritul înţelegerii şi toleranţei reciproce. Credem că acum este momentul ca discriminarea să dispară.
 
Doamne-ajută!

Solicit respectarea dreptului la credinta proprie”.

„Financial Times”: Românii au dat dovadă de o „maturitate” politică „excepțională”

În timpul campaniei, religia viitorului președinte al României a fost nu doar o temă de dezbatere, ci și o armă electorală, candidatul PSD, Victor Ponta, afirmând că este „mândru” că este „român” și „ortodox”.

Unii internauți au fost uimiți de apariția unei petiții prin care se cere convertirea lui Klaus Iohannis la ortodoxie. „A-i cere lui Iohannis trecerea la ortodoxie imediat după ce BOR l-a susținut fățiș pe Ponta (din pur oportunism) este o nerușinare. Mai curând s-ar putea sugera ortodocșilor trecerea la biserica lutherană. Eu sunt ortodox, dar tare mi-e jenă”, a comentat un utilizator pe site-ul petitieonline.com.

Ieri, „Financial Times” publica un comentariu al cărui autor arăta că, prin alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte, care este minoritar etnic și religios, românii au dat dovadă de o „maturitate” politică „excepțională”. Potrivit „Financial Times”, într-o regiune a cărei istorie este plină de tensiuni politice etnice, rezultatul alegerilor din România oferă speranţa unui viitor al toleranţei.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.