Pentru românii din diaspora. Ghid util pentru situațiile neplăcute ce pot apărea în străinătate

Românii din diaspora intră deseori în încurcătură când planul lor de acasă nu se potrivește cu ce găsesc sau pățesc în străinătate. În acest articol, punem laolaltă 3 situații dificile și chiar foarte dificile ce pot apărea peste hotare și indicăm posibile rezolvări pentru acestea.

1. Pierderea cărții de identitate în străinătate

Dacă v-a fost furat paşaportul sau alt act de identitate românesc, anunţaţi imediat Poliţia. Următoarele instituții pe care trebuie să le anunțați sunt Ambasada sau Consulatul României. De la Poliţie veți obţine o dovada că aţi reclamat furtul, dovadă pe baza căreia Ambasada / Consulatul vă poate elibera un titlu de călătorie. Este documentul de care aveţi nevoie ca să vă puteţi întoarce în ţară.

Pentru eliberarea unui titlu de călătorie ar trebui să depuneţi la secţia consulară a ambasadei un document de identitate cu fotografie şi o cerere de servicii consulare. Dacă nu mai aveţi însă niciun document de identitate, este suficient să declaraţi codul numeric personal, informează digi24.ro.

Titlul de călătorie nu este gratuit însă, pentru eliberarea lui trebuie să plătiţi în jur de 65 de euro în momentul când depuneţi cererea la secţia consulară. Documentul pe care îl ridicaţi personal este valabil numai 30 de zile si permite titularului o singura călătorie în România. Actul îşi pierde valabilitatea la intrarea pe teritoriul României şi nu poate fi folosit pentru deplasarea în alte state.

2. O rudă/cunoștință moare în străinătate

În primul rând, chiar dacă situația vă poate copleși, trebuie să luați rapid legătura cu o firmă de repatriere decedați. Aceasta trebuie ca în 72 de ore de la constatarea decesului să vă ajute să aduceți corpul neînsuflețit în țară.

Așa-numita ”îmbălsămare” – de fapt, un tratament chimic antiputrefactic – este obligatorie, deoarece, în caz contrar, agentul de poliție mortuară nu își va da acceptul pentru transportarea internațională a corpului. Pentru orice transport de persoane decedate pe distanțe mai lungi de 100 de kilometri, acest tratament e obligatoriu.

Trebuie să știți că, în Comunitatea Europeană, constatarea unui deces din cauze naturale este făcută de un medic desemnat, la cel puțin 12 ore de la data decesului și nu la mai mult de 30 de ore de la această dată. În cazul unui deces din accident sau un alt tip de moarte violentă, aceste termene nu sunt luate în considerare.

3. Ce se întâmplă când rămâneți complet fără bani în străinătate

Da, se poate întâmpla ca un card pe care v-ați bazat să nu mai aibă fonduri. Sau să pierdeți banii cash pe care îi aveați la voi. Desigur, mereu vine în minte varianta de a apela la un împrumut de la cineva de acasă, fie prin transfer bancar instant (posibil dacă și beneficiarul are cont tot la banca ta) sau prin servicii ca Western Union sau Moneygram. Însă, ce se întâmplă dacă nu ai cui să îi ceri bani?

În primul rând, poți să încerci să vinzi din lucrurile pe care le ai la tine. Există și oameni care s-au gândit exact la aceste situații – autorul blogului imperatortravel.ro își aduce aminte chiar de un afiș din Bangkok, cu mesajul ”We buy everything”, și de numeroșii ”backpackeri” (călători cu rucsacul în spate) care fac asta.

Tot de pe acest blog, aflăm însă că există și o variantă ceva mai elegantă pentru a ieși dintr-o astfel de încurcătură. Deși dobânda este oarecum pe măsura situației de urgență, cei de la Ferratum oferă micro-credite non-bancare cu valori mici, pe o perioadă de maximum 45 de zile. Nu trebuie să te deplasezi nicăieri cu hârtii, totul se face online, iar banii ajung pe cardul de debit. Noi am făcut și o simulare. De exemplu, dacă vrei 800 de lei rapid pe card pentru a scăpa din încurcătură, peste 15 zile (când ești deja întors în țară) vei plăti 969 de lei. Adică o dobândă de 169 de lei.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.