Povestea olimpicului român cu 5 medalii internaționale: „Vreau să ajut omenirea cât de mult pot”

paul haidu-gerea
Paul Haidu-Gerea, olimpic la chimie. Foto: telegrafonline.ro / Daniela Bogdan (Facebook)

Aflat în clasa a XII-a la Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, adolescentul Paul Haidu-Gerea a participat până acum la 5 Olimpiade Internaţionale de Chimie şi de fiecare dată a câştigat o medalie: de două ori, cea de aur, relatează Digi24 într-un reportaj dedicat tânărului olimpic.

Liceanul care îşi petrece chiar şi 12 ore pe zi în laborator vrea să îşi continue studiile în străinătate, la o universitate de prestigiu.

Pasiunea pentru acest domeniu i-a fost insuflată în familie: bunicul lui a fost cercetător, iar mama sa este farmacist.

Fascinat de reacţiile chimice, adolescentul a transformat laboratorul în a doua casă. „În spatele fiecăruri borcănel pot să fie ore nenumărate de lucru. Poate să dureze şi până la 8 ore, câteodată am stat şi 12 ore”, a povestit el pentru postul de televizune.

Până acum, Paul Haidu-Gerea a câștigat două medalii de aur la Olimpiadele Internaţionale de Chimie.

Tânărul a obținut ultima medalie de aur chiar în această vară, la olimpiada desfășurată în Tbilisi, capitala Georgiei.

„Cele două probe, teoretică şi practică, au fost de o dificultate moderată, chiar puţin mai simple decât cele de anul trecut. Proba practică a fost compusă din trei probleme: problemă de analiză calitativă organică, problemă de analiză calitativă anorganică şi o problemă de analiză cantitativă, iar proba teoretică a constat în opt probleme din mai multe domenii ale chimiei. La această probă am avut 50 de pagini de subiecte, plus foi de răspuns. E destul de greu să te încadrezi în timp fără experienţă anterioară“, a povestit liceanul la acea dată pentru ziuaconstanta.ro.

Paul Haidu-Gerea a mai arătat că pentru el chimia nu e o povară și că a început să se pregătească pentru olimpiade din clasa a VII-a.

În viitor visul său este să devină studentul unei universităţi de prestigiu şi să facă cercetare.

paul haidu-gerea
Paul Haidu-Gerea în laborator. Foto: Inspectoratul Școlar Județean Constanța
paul haidu-gerea
Paul Haidu-Gerea. Foto: telegrafonline.ro

„Vreau să fac cercetare în acest domeniu, deoarece îmi place să-mi pun mintea la contribuţie, să gândesc probleme noi în fiecare zi şi să ajut omenirea cât de mult pot. Mi-aş dori să intru la o universitate de renume, care mi-ar permite să fac cercetarea pe care mi-o doresc. M-am gândit la universităţile din Anglia sau din SUA, pentru că sunt bune în cercetare“, a mai spus Paul Haidu-Gerea.

Până acum, tânărul a aplicat la Universitatea Cambridge din Marea Britanie şi la Institutul de Tehnologie din Massachusetts din Statele Unite ale Americii.

paul haidu-gerea olimpiadă
Paul Haidu-Gerea alături de profesori și de ceilalți tineri medaliați la Olimpiada Internațională de Chimie din Georgia. Foto: Daniela Bogdan (Facebook)


Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.