Paris, mon amour. La plimbare pe străzile pariziene alături de mimi, acrobați și Edith Piaf

Paris_mon_amour_teatrul_de_opereta
Florin Budnaru cântă celebra melodie „I love Paris”, interpretată și de Frank Sinatra Foto: Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

Plin de vervă și strălucire, spectacolul „Paris, mon amour” de la Teatrul de Operetă „Ion Dacian” vă poartă într-o călătorie în minunata lume a capitalei franceze. Spectacolul este într-adevăr unul excepțional, iar la sfârșit veți constata cu surprindere că, în cele două ore de dans și muzică, pe scenă s-au perindat mai multe persoane decât numărul celor din public.

Organizat în foaierul Teatrului de Operetă, într-o sală mică, spectatorii se bucură de intimitate la cele aproximativ 40 de mese plasate în fața scenei. Spectacolul este astfel gândit încât publicul să se simtă ca într-o cafenea din interiorul căreia privește o stradă pariziană, unde sub lumina felinarelor se desfășoară iubiri, povești de seducție, viețile boeme ale artișilor sau dramele lor.

La lumina roșiatică a lumânărilor de la mese, spectatorii sunt invitați să ciocnească un pahar de șampanie și să guste icre negre sau de Manciuria (gustările sunt incluse în prețul biletelor).

Nucleul spectacolului sunt cele 20-21 de șansonete franțuzești cântate de artiști ai Teatrului de Operetă. Piesa „Je ne regrette rien” a lui Edith Piaf este interpretată de soprana Tina Munteanu, „La vie en rose” de Silvia Șohterus, „Ne me quitte pas” de Ernest Fazekas.

Paris_mon_amour_teatrul_de_opereta_06
Tina Munteanu alături de Cătălin Petrescu / Foto: Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

Dar cel care dă suflu și strălucire întregului spectacol este tânărul bariton Cătălin Petrescu, desăvârșit în interpretarea tuturor melodiilor. Fie că este vorba de „Champs Elysees”, de „Quand il est mort le poete” („Când moare poetul”) sau de „A Paris” (“La Paris”), Cătălin Petrescu intră perfect rolul personajului interpretat: accent impecabil, joc de scenă minunat.

Ajungi să te întrebi dacă nu cumva tânărul cu fața pictată, cu joben roșu pe cap, nu e de fapt un francez teleportat din Parisul anilor ’60, când Joe Dassin și Yves Montand cucereau lumea cu melodiile lor.

Paris_mon_amour_teatrul_de_opereta_catalin_petrescu_00
Cătălin Petrescu / Foto: Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

Paris_mon_amour_teatrul_de_opereta_03
Foto:
Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

Paris_mon_amour_teatrul_de_opereta_Silvia_Sohterus
Foto: Silvia Șohterus cântă „La vie en rose” / Foto: Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

Dar spectacolul „Paris mon amour” nu este dedicat doar Parisului de acum 50 de ani, ci unui oraș care vreme de sute de ani a fost locul unde se forma crema artiștilor: poeți, pictori, cântăreți, actori. Un oraș al cafenelelor și al bistrourilor, al spectacolelor de cabaret imortalizate de Toulouse Lautrec la sfârșitul secolului al XIX-lea, al dansurilor frenetice, al iubirii, dar și al mizeriei în care trăiesc artiștii, al damelor de companie și al marilor talente ratate. Niciuna dintre aceste fețe ale marelui oraș nu este uitată de „Paris, mon amour”.

Dincolo de muzică, spectatorii se vor delecta cu pașii de dans de pe scenă, de la balet în tutu la cancan în rochii umflate, pline de volane și dantele. Dacă aveți noroc și locuri în față, poate chiar veți fi invitați la dans de artiștii teatrului pe una din celebrele șansonete.

Spectacolul este completat de două acte de iluzionism (cu porumbei care ies din mâneca magicianului Andrei Teaşcă de la Teatrul de Magie, batiste colorate și lebede care se tranformă în balerine) și de un număr de acrobații artistice realizat de curajoasa Melina Druță, care va sta suspendată deasupra scenei între două fâșii de pânză.

Nu vor lipsi numerele de mimă, nici vagabonzii care se sprijină de felinare sau trec prin fața spectatorilor învârtind o flașnetă.

Paris_mon_amour_teatrul_de_opereta_02
Melina Druță / Foto: Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

Paris_mon_amour_teatrul_de_opereta_07
Alexadnra Savu cântă piesa „Salade de fruits” („Salată de fructe”) / Foto: Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

Paris_mon_amour_teatrul_de_opereta_08
Foto: Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

„Spectacolul prezintă un Paris normal, cel de toate zilele, un Paris al artiştilor necunoscuţi, unul al îndrăgostiţilor de pretutindeni sau al unei boeme accesibile. Am vrut să aduc pe scenă un Paris cu parfum de epocă, cel pe care îl vedem în fotografiile sepia, un amestec de superfluu cu profund, de grotesc cu apetisant, de fermecător şi inaccesibil uneori, un oraş al damelor uşoare, al mahalalei cu ştaif şi al amestecului dintre real şi turistic… Cât despre personaje, ele sunt construite în funcţie de situaţia pe care muzica, frazarea muzicală şi uneori versurile o presupun. Sunt adăugate frânturi de viaţă şi sunt aduşi în faţa spectatorilor reprezentanţi ai unor tagme, ai unor zone şi ai unor mentalităţi”, Răzvan Ioan Dincă, regizorul spectacolului „Paris, mon amour”

Biletele au prețuri de 95 de lei (categoria I) și 55 de lei (categoria a II-a).

Paris_mon_amour_teatrul_de_opereta_05
Foto: Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

Paris_mon_amour_teatrul_de_opereta_09
Foto: Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

Paris_mon_amour_teatrul_de_opereta_florin_budnaru
Florin Budnaru / Foto: Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

 

Să ne amintim și de Yves Montand, Joe Dassin și Edith Piaf: