Părintele Calistrat, cel mai popular preot de pe Facebook

Părintele Calitrat de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a reușit să devină viral pe Facebook cu mesajele video care sunt promovate pe o pagină care îi poartă numele.

Postările sale au sute de „Like-uri” și „Share-uri”, iar preotul reușește să impresioneze prin stilul său nonconformist de a vorbi, total diferit de modul ultra-conservator pe care îl promovează Biserica Ortodoxă în România.

Una dintre cele mai apreciate predici ale sale este legată de „babele conservatoare”. „Toate bisericile noastre creștine sunt pline de Partidul Babelor Conservatoare, Clevetitoare, care-s pline de drăcușori și au în ele regulile lor. Nu băga anafura în gură întâi! Nu lua agheasmă întâi! Nu pune mâna acolo! De ce ai cumpărat lumânarea aia? De cei ai pășit așa? De ce ai călcat pe preșul ăla? Astea țin de ortodoxie!”, spune preotul Calistrat în una dintre predicile sale.

O altă postare se referă la comunism și bogăție. „Comunismul s-a folosit de Biblie, a instruit activiști de partid, cu dorința de a pune în contradicție clasele sociale: săracu să sară la bogat; cel ce muncește, de ce are? Dar Sfântul Apostol Pavel spune „Cine nu lucrează nici să nu mănânce!”

Este cine se străduiește și Dumnezeu nu îl condamnă. Dar îl privește cum înțelege raportul dintre bogăția materială și cea spirituală. Bogăția de ar curge să nu îți lipești inima de ea”, mai spune preotul Calistrat.