Palatul Cotroceni, după Traian Băsescu: Mobilier vechi, covoare înflorate și miros de hotel comunist

Tatiana Niculescu Bran, nemulțumiri legate de Palatul Cotroceni

Tatiana Niculescu Bran, purtătoarea de cuvânt a președintelui României, Klaus Iohannis, a scris într-o postare pe Facebook, numită “Cotroceni -25 de ani de baronizare”, despre ce a găsit la Palatul Prezidențial și a spus că este nerăbdătoare să vadă “cât mai curând semnele schimbării”.  

În postarea sa, Tatiana Niculescu Bran vorbește despre faptul că “multe birouri mai păstrează încă mobilierul vetust din vremea comunismului, covoare înflorate pe fond roșu închis, perdele grena, canapele cu perne de catifea de un gust îndoielnic și, peste toate, mirosul îmbâcsit al hotelurilor comuniste”.

În plus, “te aștepți ca, dând la o parte colțul unei cortine care acoperă o ușă, să găsești, expus la loc de cinste, vreun portret al lui Nicolae Ceaușescu”.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a mai scris că opulența unor birouri imense și întunecate se combină cu starea precară a instalațiilor sanitare.

În ceea ce-i privește pe angajați, Tatiana Niculescu Bran a găsit pe holurile Palatului Cotroceni “doamne în halate” care „au aerul că trebăluiesc de zor” și niște oameni copleșiți de respect, care deschid și închid uși.

“Unde sunt portari ceremonioși, te-ai aștepta să fie și pitari, paharnici, medelniceri, stolnici ori cluceri”, se întreabă purtătoarea de cuvânt, adăugând totodată că la Cotroceni nu se mănâncă, deși angajații administrației petrec 10-12 ore pe zi la locul de muncă.

Și asta pentru că nu există cantină sau “nici măcar un chioșc cu napolitane expirate și Coca-Cola”.

În schimb, dacă ți-e sete, formezi un număr de interior și cineva sosește cu o tavă pe care se află o sticlă cu apă și un pahar, după cum a descris situația Tatiana Niculescu Bran.

“ ‘Permiteți să mă prezint: sunt cutare (plus grad SPP) și v-am adus apa. Vă rog să semnați acest bon’. Și semnezi bonul de plată din care rezultă că ai consumat la data de… o sticlă cu apă”, a mai scris reprezentanta Administrației Prezidențiale.

În aceste condiții, Tatiana Niculescu Bran susține că străbătând culoarele Palatului, înțelegi mai bine România celor 25 de ani de la căderea comunismului, cu bune și cu rele, cât și cultura “baronului” local.

“Înțelegi, mai ales, cât de urgentă e nevoia de schimbare a administrației (prezidențiale și nu numai), de ‘debaronizare’ la toate nivelurile, și de așezare în prezentul secolului XXI”, își încheie lista nemulțumirilor purtătoarea de cuvânt.

Și președintele Klaus Iohannis a vorbit într-un interviu acordat recent despre motivul pentru care a ales un alt birou decât cel în care a lucrat fostul președinte Traian Băsescu.

Și asta pentru că „biroul care a fost folosit de predecesorul meu este un birou care pur și simplu mi s-a părut prea întunecat. Am vizitat biroul de deasupra, unde au avut biroul alți doi președinți, și mi s-a părut mai potrivit pentru stilul meu”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.