Pâinea cu cartofi, o rețetă din Covasna ce a ajuns până în Marea Britanie

pâinea cu cartofi
Afacerea lui Laszlo Dioszegi a mizat pe pâinea cu cartofi. Foto: Captură Digi24

Meseria de brutar a ajuns la a treia generaţie în familia Dioszegi din județul Covasna. Bunicul lui Laszlo Dioszegi a pornit afacerea cu mijloace rudimentare, fără curent electric, fără malaxoare şi tehnologie specială de coacere. Fiul său a făcut un pas în plus când a preluat mica brutărie, iar nepotul a transformat-o cu adevărat într-o afacere. Laszlo s-a apucat de treabă în anul 2002 şi a mizat cel mai mult pe pâinea cu cartofi, relatează digi24.ro.

„Cu pâinea cu cartofi am câştigat de două ori cea mai bună pâine din România şi pot să spun că mi-a adus faima”, a povestit Laszlo Dioszegi pentru postul de televizune.

Lui Laszlo Dioszegi i-ar fi plăcut să fie fotbalist. Cum condiţia fizică nu i-a permis o carieră sportivă, a preluat conducerea afacerii cu pâine: a căutat rețete vechi ce îi aminteau de copilărie, a investit în aparatură nouă şi a extins afacerea în 12 judeţe din ţară. Rețeta pâinii cu cartofi este foarte simplă: făină, apă, cartofi, drojdie şi sare.

În actele contabile, Brutăria Dioszegi are o cifră de afaceri de două milioane de euro.

„Acuma nu puteam să fac aşa cum a făcut băiatul meu şi sunt foarte mândru de el şi ştiu că ce a făcut a făcut cu cinste”, a spus Gabor Dioszegi, tatăl lui Laszlo.

Români în Marea Britanie: „Nicio pâine nu era pe placul nostru”

Traseul afacerii cu pâine nu a fost unul uşor. Calitatea şi preţul aveau de înfruntat concurenţa acerbă de pe piaţa de profil. Gustoasă şi arătoasă, pâinea cu cartofi din Covasna şi-a făcut loc în preferinţele cumpărătorilor din toată ţara şi, în cele din urmă, a ajuns în Marea Britanie.

„Ne-am lovit de problema pâinii aicea. Nicio pâine nu era pe placul nostru, după ce ne obişnuisem cu cea de acasă. Atunci am început să aducem încet, încet, cu tirurile care vin aici. 10-15 pâini le puneam la congelator. Am zis: de ce să nu o facem noi?”, a relatat Marius Ionescu, coproprietarul brutăriei din Londra.

Așa că după o jumătate de an a apărut şi prima brutărie din Anglia care face pâine de Covasna.

„Prima oară am început cu 50 de pâini. Acuma suntem la peste 1.300-1.400 pe zi. Lucrăm cu magazine turceşti, cu magazine indiene, cu toate felurile de magazine”, a mai spus Marius Ionescu.

În prezent, brutăria din Sfântu Gheorghe are în ofertă 30 de sortimente de pâine, iar produsele se regăsesc în 17 magazine proprii, plus în alte câteva sute de magazine alimentare din toată ţara.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un puști din România i-a cucerit pe spanioli cântând la metrou
Aro renaște și se transformă într-un 4X4 modern
Reîntâlnire emoționantă dintre un pui de elefant și mama lui, după patru ani de separare

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.