O pădure de aproximativ 7 hectare, care ocupa o întreagă coastă de deal în Subcarpații Vrancei, în apropiere de mănăstirea Vărzărești, aflată pe raza comunei Urechești, județul Vrancea, a fost tăiată “la ras” de Direcția Silvică, relatează romaniacurată.ro.
Asociația pentru Dezvoltare Durabilă “Focul Viu” din Focșani urmărește de câțiva ani modul în care se exploatează pădurea Vărzăreasca, parte din aria protejată de interes avifaunistic Subcarpații Vrancei, care este inclusă în rețeaua ecologică europeană Natura 2000. Aici pot fi admirate acvile, șorecari, gaițe, huhurezi, prigorii, sfrânciocul roșiatic, mierla și mai ales ciocănitorile de stejar, păsări care au nevoie de copaci bătrâni și scorburoși pentru a supraviețui.
Asociația a reclamat Gărzii de Mediu, Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic și Vânătoare și Societății Ornitologice din România o tăiere “la ras” de 7 hectare, în condițiile în care 3 hectare este maximumul admis de Codul Silvic și asta numai în cazul anumitor arborete, mai notează romaniacurată.ro.
Potrivit sursei citate, în pădurea din apropierea mănăstirii Vărzărești se pot număra zeci de cioate de stejar și de fag numai pe marginea drumului forestier. De asemenea, la intrarea în aria care ar trebui să ocrotează peste 80 de specii de păsări se află o stivă uriașă de arbori care n-au mai fost ridicați de firma care a câștigat licitația de valorificare a masei lemnoase.
Aria de Protecție Specială Avifaunistică Subcarpații Vrancei (ROSPA 0141) se întinde pe teritoriul a două județe, Vrancea și Buzău, și are o suprafață de 35.000 de hectare. Tăierile intense au fost semnalate pe teritoriul comunei Urechești.
„Înainte de aceste tăieri nu se putea vedea Focșaniul”
“Stabilitatea și continuitatea pădurii și a ecosistemelor a fost afectată, cu efecte mai ales asupra speciilor dendrocopos medius (ciocănitoarea de stejar), dryocopus martius (ciocănitoarea neagră), dendrocopos syriacus (ciocănitoarea de grădini)”, se arată în sesizarea Asociației.
Începând de anul trecut, organizația a cerut mai multor instituţii să ia măsuri pentru că în zona de defrișare regimul este specific rețelelor Natura 2000 și este nevoie de ocrotirea biodiversității, în special în ceea ce privește condițiile de cuibărit și de hrănire a păsărilor. Pe lângă afectarea celor 84 de specii de păsări care trăiesc aici, ONG-ul de protecția mediului atrage atenția și asupra degradării grave a drumurilor de acces și a solului, inclusiv prin activarea unor alunecări de teren care au mai făcut distrugeri în zonă.
“De câțiva ani se taie în neștire aici, chiar și zilele trecute s-a tăiat. Înainte de aceste tăieri, de pe dealul pe care este amplasată mănăstirea nu se putea vedea Focșaniul din cauza copacilor, însă acum toată zona se vede ca în palmă. Se taie aici ca la porci”, a povestit un localnic pentru romaniacurată.ro.
Și primarul comunei Urechești, Nistor Bratosin, a cerut autorităților silvice să stopeze tăierile în exces din pădurile comunei. După cum se arată în fișa tehnică, defrișările, tăierile la ras și lucrările silvice care au ca rezultat tăierea arborilor pe suprafețe mai mari constituie principalele vulnerabilități ale Ariei de Protecție Specială Avifaunistică Subcarpații Vrancei.
„Nu am găsit nimic tăiat ilegal”
Poziția oficialilor Direcției Silvice este că în zonă s-au făcut doar “tăieri de regenerare” și “tratamente silvice”, iar exploatările sunt în conformitate cu “planul național de tăieri”.
“Noi din ceea ce am verificat nu am găsit nimic tăiat ilegal. S-a tăiat doar ceea ce prevede amenajamentul. Și în pădurea de stejar sunt tratamente care se aplică, ca în orice arborete. O să mai verificăm și alte suprafețe, verificarea este de durată”, a declarat Lucian Zanfir, directorul Direcției Silvice Vrancea.
Acesta a recunoscut însă că nu a vizitat personal aria de protecție a păsărilor unde s-au semnalat tăieri abuzive.
În ceea ce privește pădurea defrișată, silvicultorii îi contrazic pe oamenii zonei și susțin că, de fapt, “a fost o tăiere definitivă pentru că pădurea era rărită și nu mai avea consistență”.
Recomandările editorilor GreatNews:
Locuri de muncă în Marea Britanie. Se caută oameni pentru bucătărie, șoferi sau asistente
Reduceri eMAG la storcătoare de fructe
Locuri de muncă în străinătate. Se caută bucătari, ospătari, măcelari, îngrijitori
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: