Ouă de dinozauri, descoperite în România. Unde pot fi văzute

ouă de dinozauri țara hațegului
Ouă de dinozauri expuse la Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Foto: Andreea Dogar / greatnews.ro

O echipă alcătuită din mai mulți studenți și profesori universitari din România a descoperit două cuiburi cu ouă de dinozauri pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului din județul Hunedoara, informează „Ziarul Văii Jiului”.

Participanţii au descoperit şi fragmente de fosile de dinozauri de talie mare, ierbivori.

Cuiburile cu ouă de dinozauri descoperite în zonă sunt expuse şi pot fi văzute la Centrul de Ştiinţă şi Artă al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului din localitatea General Berthelot din județul Hunedoara.

Tot aici poate fi admirată şi reconstrucţia unui dinozaur de talie mare – Magyarosaurus dacus.

Fosilele descoperite în această vară urmează să fie preparate, inventariate şi cercetate în laborator, ceea ce ar putea duce la descoperirea de noi informaţii relevante care să reconstituie mediul de viaţă din Cretacic (perioadă geologică ce a durat aproximativ 80 de milioane de ani, cuprinsă între 146 de milioane de ani î.Hr. și 66 de milioane de ani î.Hr.) de pe fosta Insulă a Haţegului, mai notează sursa citată.

Descoperirile din această vară au fost realizate de 10 studenţi de la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii din Bucureşti, care au participat la cercetări de teren sub îndrumarea conf. dr. Zoltán Csiki-Sava şi asist. dr. Ştefan Vasile de la Departamentul de Geologie din cadrul Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti.

Cercetările au fost efectuate timp de aproape două săptămâni, în perioada 5 – 16 august, și au fost realizate din fondurile alocate Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO, dar şi cu sprijinul DinoParc Râşnov.

Țara Hațegului acum 70 de milioane de ani

În urmă cu 70 de milioane de ani, aici aveau loc erupții violente, care aruncau lavă și bombe vulcanice la zeci de kilometri depărate.

Pe atunci, regiunea numită astăzi Țara Hațegului făcea parte dintr-o insulă tropicală înconjurată de apele Oceanului Tethys. Insula avea în jur de 80.000 de kilometri pătrați (cam o treime din suprafața actuală a României) și era populată de dinozauri.

Neobișnuit este că dinozaurii de pe Insula Hațeg erau pitici. Pământul trecea printr-o perioadă de transformări tectonice, iar din continente se desprindeau bucăți de uscat ce deveneau insule în Oceanul Tethys. Dinozaurii s-au trezit izolați pe o bucată mică de pământ, unde resursele de hrană erau mai puține. Nevoiți să se adapteze noului mediu, dinozaurii de pe insula Hațeg au ajuns cu timpul mult mai mici decât cei rămași pe continent. Fenomentul se numește nanism insular și este destul de întâlnit.

Hatzegopteryx cel mai mare dinozaur zburător din lume
Hatzegopteryx. Foto: wikiwand.com

Cel mai mic dinozaur din Insula Hațeg era cât un curcan din zilele noastre. La polul opus se afla Magyarosaurus dacus, un ierbivor care era cel mai mare dinozaur de pe insulă. Totuși, nici măcar el nu era foarte mare, având dimensiunile unei vaci.

Dar stăpânii absoluți ai insulei nu erau dinozaurii, ci pterozaurii, mai precis Hatzegopteryx thambema („monstrul înaripat din Hațeg”), o reptilă zburătoare ce avea un craniu de trei metri, iar anvergura aripilor de peste 12 metri. Deoarece ei puteau să ajungă oricând pe continent, nu au fost nevoiți să se adapteze la un spațiu restrâns.

Mai multe informații despre Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului găsiți pe site-ul hateggeoparc.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Fața teribilă a unui paradis: Țara Hațegului de acum 70 de milioane de ani

Muzeul Satului Hațegan de la Peșteana, „gospodăria-uzină” pe care o vizitezi fără niciun ban

Casa Vulcanilor, poarta de intrare spre lumea teribilă de acum 70 de miloane de ani

 

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.