Operațiunea „Tăcerea ciorilor” într-un oraș din România: „Le udăm și îngheață!”

Locuitorii Iașiului au început să se plângă de numărul foarte mare de ciori care au invadat bulevardul care duce spre parcul Copou și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

De fapt, această problemă există de mai bine de 15 ani și i s-a atras atenția de nenumărate ori și primarului Constantin Simirad, care însă nu a reușit să alunge ciorile nici măcar cu spectacolele de „artificii pi săturati” pe care le-a oferit de zilele orașului.

Acum, municipalitatea ieșeană caută din nou soluții pentru a scăpa de ciorile care strică imaginea unuia dintre locurile simbolice ale orașului, loc de promenadă atât pentru ieșeni, cât și pentru turiști.

Jocurile copilăriei din epoca Nichita: Ciorile și vănătorii

În urmă cu doi ani, șeful societății Servicii Publice Iași, Luminița Sălceanu, instituție care se ocupă de administrarea spațiilor verzi din Capitala Moldovei, le spunea jurnaliștilor de la Ziarul de Iași că nu există nicio soluție.

„Nu putem să luăm noi o decizie asupra lor. Spălăm de două ori pe zi băncile. Mai mult decât atât, Primăria decide. În ceilalți ani, Asociația de Vânători le împușcă. Acest lucru s-a întâmplat acum doi ani, dar între timp a apărut o lege conform căreia nu mai ai voie să le omori. Noi nu avem oameni calificați pentru această treabă”, a declarat Luminița Sălceanu.

Pistoale cu apă „armate”, Birdmagedon așteaptă „frigurile necesare”

Într-o conferință de presă, reprezentanții Primăriei Iași au dat de înțeles că ar pregăti un fel de „hingheri” de ciori, care să caute metode pentru a le îndepărta.

„Colegii noștri de la Salubris și de la SPI (n.r. Servicii Publice Iași) cred că i-ați văzut curățând în fiecare dimineață pentru a degaja excrementele produse de ciori. Sunt tot felul de soluții: una dintre ele, care era propusă, era să fie stropite și înghețate. Cică se practică, din păcate la noi n-au prea fost friguri necesare să acționezi în felul acesta, îmi este greu să spun că soluția împușcării se poate se poate face, pe domeniul public, mai ales într-o zonă urbană, probabil că acest lucru ar trebui făcut undeva în afară, ne informăm și vă com informa și pe dumneavoastră”, a declarat viceprimarul Iașiului, Mihai Chirica.

Membrii unor organizații care au protestat împotriva tăierii teilor de pe bulevardul central Ștefan cel Mare, decizia luată de Primărie, declară ironic faptul că cea mai bună soluție pentru a scăpa de ciori ar fi tăierea copacilor din Copou.

Colegii de la TVR Iași au realizat un reportaj pe acest subiect: