Olandezul zburător. Regele Țărilor de Jos a pilotat, în secret, avioane KLM timp de 20 de ani

Willem-Alexander, Regele Țărilor de Jos (Foto: Royal House of the Netherlands)
Willem-Alexander, Regele Țărilor de Jos (Foto: Royal House of the Netherlands)

Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos a declarat unei publicații olandeze că a fost copilot al companiei aeriene KLM timp de peste 20 de ani.

Regele, care a împlinit de curând 50 de ani, a povestit ziarului ”Telegraaf” că în fiecare lună este copilot pe două zboruri KLM Cityhopper. În prezent, Willem-Alexander se pregătește să piloteze aeronave de tip Boeing 737, pentru KLM, care este Compania Aeriană Regală a Olandei, scrie USA Today.

”Pot să mă deconectez și să mă concentrez pe cu totul altceva”, a povestit monarhul european, adăugând că ”este imposibil să pilotezi un avion dacă iei cu tine în aer problemele pe care le ai la sol”.

Willem-Alexander spune că merge de multe ori, în uniforma de pilot, prin uriașul aeroport Schipol, din Amsterdam, fără să fie recunoscut de supușii săi.

”Uneori se întâmplă ca pasagerii să îmi recunoască vocea în timpul zborului”, a mai declarat Regele Țărilor de Jos, care cuprinde Olanda, Curaçao, Aruba și Sint Maarten.

Fiul Reginei Beatrix a urcat pe tron, după ce mama sa a abdicat, în urmă cu patru ani. Willem-Alexander spune că nu își spune numele când face anunțuri în timpul zborului.

Pilotul Maarten Putman, care îl însoțește de multe ori pe Rege, are doar cuvinte de laudă despre acesta: ”Având în vedere numărul scăzut de ore de zbor pe care le face, este mereu atent. Cunoaște procedurile foarte bine”.

Job-ul pe care și l-a ales Willem-Alexander nu este unul neobișnuit pentru capetele încoronate. Regele Mihai al României a lucrat ca pilot de încercare pentru compania aeriană Lear Jets and Co din Geneva, în timp ce Prințul Charles al Marii Britanii a fost pilot al Forțelor Aeriene Regale, iar fii săi, William și Harry, au pilotat elicoptere militare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.