Ce obligații fiscale au cei care lucrează în străinătate. Cum pot fi evitate amenzile

Cetățenii români care au lucrat anul trecut în străinătate trebuie să se intereseze dacă au obligația să completeze declarațiile fiscale în țara în care au muncit, pentru a nu fi amendați în cazul netrimiterii la termen a acestora.

De asemenea, consultanții atenționează că aceste declarații trebuie completate fără erori, pentru a nu avea surprize neplăcută din partea autorităților fiscale străine.

Potrivit Adrianei Ciupe, managerul unei companii de consultanță fiscală, cel mai important lucru este ca cei care au lucrat anul trecut în străinătate să știe dacă se află în categoria celor care sunt obligați să depună declarația de venit după terminarea anului fiscal.

Pe de altă parte, Ciupe a precizat că nu toate persoanele care au lucrat în străinătate au această obligație, prevederile fiind diferite de la o țară la alta.

“Dacă primiți o scrisoare de la autoritatea fiscală străină care vă îndeamnă să declarați veniturile dumneavoastră, ar trebui să răspundeti cât mai curând, în caz contrar veți fi amendați, iar în caz de neplată, va fi percepută o dobândă de întârziere. Amenda pentru întârziere se acordă si în cazul în care taxele nu trebuie să fie plătite, dar și în cazul în care au fost plătite”, a explicat managerul companiei RT Tax România.

Termenele pentru declarații, diferite de țară la țară

Potrivit Adrianei Ciupe, termenele limită pentru depunerea declarațiilor sunt diferite pentru fiecare țară în parte.

De exemplu, în Germania, declarația fiscală pentru anul fiscal anterior, trebuie depusă până la data de 31 mai, iar în Olanda până la data de 1 aprilie.

În Marea Britanie, anul fiscal se încheie la data de 5 aprilie, astfel că cei care sunt obligați să depună o declarație, au termen în următoarele șase luni, respectiv până la 31 octombrie.

Cele mai mari amenzi pot fi aplicate celor care au lucrat în Marea Britanie ca liberi profesioniști (self-employed) și nu au depus la timp declarațiile de venit. Angajații din aceste categorii trebuie să depună declarațiile de venit chiar și în cazul în care doar s-au înregistrat la autoritățile fiscale ca liberi profesioniști și nu au lucrat în astfel de domenii. Amenzile sunt aplicate în funcție de întârziere, adăugându-se dobânzile aferente.

„Un caz pe care l-am întâlnit a fost atunci când o persoană a primit o scrisoare de la autoritățile fiscale din Regatul Unit cu o solicitare de a plăti o datorie în valoare de 19.000 lire. Acesta a fost acumulată în 4 ani, prin adăugarea impozitelor neplătite, penalități și dobânzi. Această persoană a încheiat un contract cu administrația fiscală pentru a plăti această datorie în rate”, a povestit Adriana Ciupe.

Ea atenționează că cei care lucrează în străinătate pot devenit datornici către statul respectiv chiar dacă și-au depus declarația. Și asta pentru că există și cazuri în care s-au depus declarații de venit pe cont propriu, dar au fost furnizate informații false, iar taxele nu au fost returnate.

“Administrația fiscală poate recalcula taxele pentru ultimii 5 ani fiscali, iar în cazul descoperirii unor discrepanțe, datoria va fi recalculată. Sunt puține șanse de a scăpa de această datorie: informațiile de la o autoritate fiscală străină vor fi transferate autorităților fiscale române”, a adăugat Adriana Ciupe.

Declarațiile fiscale pot fi depuse de o persoană în timp ce se află în străinătate sau după ce s-a întors în România.