O scrisoare de peste 130 de ani, descoperită într-o sinagogă din Oradea

Captură Digi24

O scrisoare adresată împăratului Austriei, Franz Joseph, a fost descoperită în cea mai mare sinagogă de tip neolog din România, la Oradea. Scrisoarea datează din 1878 și a fost completată două decenii mai târziu.

A fost descoperită de muncitorii care lucrau la reabilitarea sinagogii. Era într-un recipient sub podeaua lăcașului de cult. Scrisoarea este în maghiară veche și a fost predată specialiștilor de la Muzeul Țării Crișurilor, pentru a fi tradusă.

Potrivit Digi24, deocamdată se știe că în scrisoare se fac referiri la cei care au contribuit la construcția clădirii și se vorbește despre construirea unui dulap al Torei, cartea sfântă a evreilor, precum și instalarea unei orgi. După ce va fi tradusă, scrisoarea va fi expusă într-un muzeu al comunității evreiești, care va fi amenajat într-o altă sinagogă din Oradea, aflată și aceasta într-un proces de reabilitare.

Lucrările la Singoga Zion din oradea au început în toamna lui 2013, cu fonduri europene. Lucrările au costat 1,6 milioane de euro.

Singoga este construită în 1878 și a servit comunitatea evreiască până în urmă cu un deceniu. Dacă nu era reparată, risca să se prăbușească.

„Este o perlă a oraşului, se încadrează în splendida arhitectură care există în împrejurimi. Această sinagogă se va folosi în continuare ca un lăcaş de cult al religiei mozaice, cu ocazia marilor sărbători, unde se impune o clădire sau o locaţie specială”, a declarat președintele Comunității Evreilor din Oradea, Felix Koppelman, pentru jurnaliștii de la Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.