O școală a fost amendată pentru discriminare din cauza uniformei școlare

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a hotărât că sancționarea elevilor care nu poartă uniforma școlară, prin scăderea notei la purtare sau prin absență nemotivată, este o formă de discriminare indirectă.

„Colegiul director a constatat că scopul acestei prevederi este legitim, măsura este adecvată şi necesară, însă sancţiunile nu sunt proporţionale cu scopul urmărit. Măsura prevăzută de regulamentul şcolar trebuie să ţină cont inclusiv de situaţia persoanelor care fac parte din grupuri defavorizate şi nu au posibilitatea financiară de a achiziţiona uniforma şcolară.

Prin tratamentul diferenţiat se încalcă dreptul la educaţie al copiilor aparţinând grupurilor vulnerabile”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CNCD.

Reprezentanții CNCD s-au pronunțat în cazul unei școli gimnaziale din București, care a fost reclamată. În regulamntul școlar era inclusă obligativitatea uniformei, însă nerespectarea acestei norme presupunea sancțiuni precum scăderea notei la purtare, măsură care ducea la pierderea dreptului la bursă, dar și trecerea absenței nemotivate pentru ziua în care elevul nu purta uniformă, ceea ce ar fi putut duce chiar la exmatricularea elevului, dacă acestea se acumulau.

Colegiul a precizat că școala reclamată a fost amendată cu 1.000 de lei și i s-a recomandat să modifice regulamentul și să elimine măsurile considerate discriminatorii. Hotărârea a fost luată în unanimitate și va fi comunicată atât părților implicate, cât și Inspectoratului Școlar al Municipiului București și Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cursuri gratuite de pilotaj. Ce salariu are un pilot pe un avion comercial
Materia-surpriză introdusă în programa școlară în Norvegia
Decizie importantă. Cât de legal e să ți se supravegheze Facebook-ul la serviciu

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.