O româncă, printre studenții anului în Olanda: ”Am un sentiment straniu când revin în România”

Ana Maria Jijăescu. Sursa foto: facebook.com

O tânără pasionată de matematică și limbi străine este unul dintre cei mai buni studenți din Olanda. Nota ei de la lucrarea de licență, 9.50, este una extrem de rară la facultatea pe care a decis să o urmeze.

Ana Maria Jijăescu are 22 de ani, iar, în urmă cu patru ani se remarca după ce reușea să ia examenul de Bacalaureat cu nota 10. Admisă la patru facultăți din străinătate chiar înainte de susținerea examenului maturității, Ana-Maria a ales Olanda.

Fosta elevă a Colegiului Național ”Radu Greceanu”, din Slatina, a absolvit în acest an ”Managementul afacerilor internaționale” la Universitatea Erasmus din Rotterdam, frumosul oraș-port al Olandei. Va urma cursurile de masterat tot la Rotterdam, alegând să studieze ”Logistică portuară”.

”Olandezii te tratează nu neapărat rece, dar corect”

Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, tânăra spune că nici nu se gândește la întoarcerea în România. „Nu cred că voi reveni în România în următorii 10-15 ani pentru altceva decât să-mi revăd familia şi prietenii şi să-mi încarc bateriile. Am un sentiment straniu când revin, parcă mă întorc în timp. Mi se pare că nimic nu s-a schimbat, doar eu sunt alta. Pe de altă parte, acolo îmi lipseşte ospitalitatea românilor. Olandezii te tratează nu neapărat rece, dar corect“, spune tânăra.

În timpul liceului, tânăra a studiat timp de un an în Statele Unite. În clasa a X-a, ea a stat timp de un an în casa unei familii din America, și, deși spune că a fost o experiență de viață pe cinste, unele trăsături ale societății de peste ocean nu i-au fost deloc pe plac.

„Am trăit acolo efectiv ce vedeam în filme. Am stat într-un orăşel de aproximativ 6.000 de locuitori, mă ştia toată lumea. A fost o experienţă deosebit de folositoare, însă nu m-am putut obişnui cu anumite aspecte. Obiceiurile lor alimentare, faptul că nu erau mari amatori de mişcare… Era o cultură diferită, însă de atunci am ştiut că vreau să studiez în afară, dar într-un mediu mai aproape de cultura noastră“, povesteşte Ana-Maria.

Ea cunoscuse Rotterdamul chiar înainte de plecarea în America, iar, după întoarcere, și-a dat seama clar că acest oraș olandez i se potrivește cel mai bine.

Corectitudinea olandeză de care Ana-Maria vorbește mai sus impune oarecum și un anume comportament din partea studenților. Pe lângă valoare, aceștia trebuie să aibă neapărat și disciplină, rigoare, seriozitate.

”Să-ţi doreşti să faci mai mult, să nu te complaci în ce-ţi este la îndemână!”

„Nu cred că toţi realizăm foarte devreme exact ce vrem să facem în viaţă, dar să-ţi doreşti să faci mai mult, să nu te complaci în ce-ţi este la îndemână, cred că despre asta e vorba. […] Trebuie să realizezi repede că nu mai e nimeni care să tragă de tine, că eşti doar unul dintre sutele de studenţi veniţi din toată lumea, chiar dacă acasă eşti fiul lui X sau al lui Y. Acolo eşti tu cu tine şi rezultatele vorbesc despre tine, nu altceva“, spune ea.

În Olanda, notele obținute nu sunt publice, ele sunt transmise fiecărui student în parte. Însă, la absolvire, aceste note sunt menționate. La lucrarea de licență, tânăra a luat nota 9,50, una extrem de rară la Universitatea ”Erasmus” și la marile universități olandeze, în general. „Aici se spune că 10 este nota profesorului, 9 este a studentului eminent, iar 8 – a studentului care s-a descurcat bine. Am reuşit ca la lucrarea de licenţă să obţin 9,50“, explică Ana-Maria.

Profesoara din anul II

În anul I, românca le dădea deja meditaţii studenţilor care întâmpinau dificultăţi la matematică. În anul al II-lea, preda pentru studenţii din anul I cursul de microeconomie şi a descoperit că şi catedra o atrage. Acum, pentru că vrea noi experienţe, dar şi pentru că şi-a dorit să poată contracta împrumutul pentru continuarea studiilor, s-a înscris şi a fost acceptată la Institutul Universităţii „Erasmus“.

În 2014, Ana-Maria Jijăescu, alături de alți tineri, a pus bazele „Asociaţiei Studenţilor Români din Rotterdam“, care se va transforma în curând în „Asociaţia Studenţilor din Europa de Est“.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Elevii români au câștigat un premiu important în lumea IT

Eleva-mămică din Vaslui a intrat la facultate

https://greatnews.ro/facultatea-cu-cea-mai-mare-concurenta/

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.