O româncă de etnie romă candidează pentru un loc în Senatul Franței

Anina Ciuciu. Foto: Radio Cluj
Anina Ciuciu. Foto: Radio Cluj

Anina Ciuciu, absolventă a prestigioasei universități Sorbona, candidează pentru un post în Senatul Franței, potrivit publicației France 24.

Anina Ciuciu, care a fost consilier onorific pentru problemele romilor în Guverul condus de Victor Ponta, va candida pentru un fotoliu în Senatul francez în circumscripția Seine-Saint-Denis, una din zonele mai sărace de la marginea Parisului.

Senatul francez nu este o instituție foarte deschisă la schimbare, trei sferturi dintre senatori fiind bărbați, iar media de vârstă este de 64 de ani.

Anina Ciuciu, viitor avocat, are doar 27 de ani și este în practică la Amnesty International, în Londra. Românca va candida pe listele Verzilor. ”Este mișcarea politică de care mă simt cea mai apropiată”, a spus ea într-un interviu acordat recent. ”Verzii nu consideră romi drept niște gândaci. Jostiția socială este legată adesea de chestiuni de mediu, cum ar fi accesul la un mediu sănătos”.

Ciuciu ar putea fi prima femeie romă din istoria Senatului francez. Alegerile vor avea loc în 24 septembrie. Senatorii vor fi aleși pe o perioadă de șase ani.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.