Specialiștii de la stațiune de cercetare legumicolă din Buzău spun că sunt pe cale să aclimatizeze în România urzica din Coreea. Pe numele său științific Perilla Frutescens, aceasta este aclimatizată cu succes pentru prima dată în Europa.
Este folosită ca plantă alimentară, condiment și aromatică. „În Europa, urzica de Coreea nu este cultivată şi putem spune că la noi sunt primele creaţii aclimatizate şi ameliorate pe bătrânul continent.
Pe scară largă, se cultivă în Asia, în special în Coreea de Sud, unde ocupă locul doi sau trei în cultură, pe suprafeţe imense. Acolo nu-i nicio masă fără perilla, pentru că reprezintă un aliment de bază. Planta s-a adaptat foarte bine şi nu necesită cerinţe dificile”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru, pentru adevarul.ro.
Planta asiatică crește în formă de tufă și poate fi consumată atât crudă, cât și gătită la temperaturi înalte. Sunt recomandate pentru consum mai ales frunzele, care sunt mari, cărnoase și închise la culoate. Cercetătorii spun că frunzele de urzică ar putea fi folosite cu succes și la prepararea tradiționalelor sarmale, cărorara le-ar da o aromă specială.
„Nu avem corespondent în România, având o aromă distinctă. Sunt în România plante din această familie, vorbim de familia lamiacee, ca urzica, buzuiocul, dar este total diferită faţă de plantele care se găsesc la noi şi ceea ce este interesant este că este şi o plantă meliferă, practic secretă nectar şi polen pentru albine. E o plantă, spunem noi, valoroasă, care s-a adaptat foarte bine. (…)
Este cunoscută şi ca cea mai puternică plantă antihistaminică, antialergică. Mai mult, este utilizată şi în industrie. De aici se extrage şi uleiul de perilla, apreciat ca ulei alimentar, ulei folosit la aromatizarea lumânărilor, pentru industria cosmetică, chiar şi în aviaţie ca ulei pentru avioane”, mai spune cercetătorul buzoian.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: