O mică stea a intrat în istorie cu povestea sa neobișnuită

Mai mulți profesori de fizică și de astronomie susțin într-un studiu că acum mai bine de 70.000 de ani o stea a intrat în istorie cu traiectoria ei neobișnuită.

Corpul ceresc este numit Steaua lui Scholz și este un sistem binar compus dintr-o stea roşie şi una maronie de mici dimensiuni, observate pentru prima oară în 2013. Profesorii de fizică și de astronomie cred că atunci a avut loc cea mai apropiată întâlnire dintre Soare și o altă stea.

Ei mai spun, de asemenea, că neanderthalienii au reușit să vadă pentru prima dată steaua de mici dimensiuni atunci când a trecut prin dreptul sistemului nostru solar.

Steaua lui Scholz a intrat astfel în istorie, deoarece a trecut pe lângă Pământ la o distanţă de 52.000 unităţi astronomice (o singură unitate UA măsoară distanţa dintre Terra şi Soare, de 150 milioane km) sau 0,8 ani-lumină. La această distanţă, multe dintre corpurile spaţiale rămân necunoscute oamenilor, timp de câteva milenii.

Eric Mamajek, profesor de fizică şi astronomie în cadrul Universităţii din Rochester şi totodată autorul studiului, s-a declarat intrigat de traiectoria neobişnuită a stelei, care prezintă „o tangentă foarte lentă, de-a lungul cerului”, în timp ce măsurătorile vitezei radiale arată că steaua se îndepărtează de sistemul solar cu o viteză considerabilă.

Pentru că se află la o distanță de 20 de ani lumină, mica stea este greu de analizat, dar este activă magnetic şi asemenea sori devin uneori mai strălucitori.

Cu ajutorul spectrografelor unor telescoape de mari dimensiuni din Africa de Sud şi Chile, oamenii de ştiinţă au putut, calculând viteza de deplasare a stelei, să îi reconstituie traiectoria. Ei au determinat astfel că Steaua Scholz se îndepărtează de Sistemul Solar, informează The Astrophysical Journal Letters.

output_Hh9RjX

Recomandările editorilor GreatNews:
Cercetătorii au găsit o soluție pentru a încetini dezvoltarea maladiei Alzheimer

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.