Jurnalista Adriana Stere, reporter la Pro TV, a fost diagnosticată cu febra Q. Boala s-a declanșat din cauza unei bacterii pe care a luat-o dintr-o brânză pe care a cumpărat-o de la un producător local.
Primele simptome au început să apară pe 15 septembrie, iar ulterior s-a confruntat chiar și cu o paralizie temporară. Din fericire, niciunul din cei cinci copii și nici soțul, nu au mâncat din această brânză.
„Am luat brânză de la un magazin cu produse artizanale. După vreo șase zile, când se pare că a fost perioada de incubație, au apărut primele simptome, adică o oboseală teribilă, cruntă”, a povestit Adriana, pe 4 noiembrie, la PRO TV .
După șase zile de la consumul produsului au apărut primele simptome: oboseală, stare generală alterată, iar după alte trei zile febra și frisoanele, apoi tuse.
„A urmat trei zile de febră foarte mare și de frisoane. Peste 40 febra. (…) După trei zile de frisoane a început să mi se descuameze pielea de pe piept și de pe burtă”, a spus aceasta.
Adriana a chemat atunci ambluanța și i s-a pus diagnosticul de pneumonie. Ulterior, s-a plimbat prin două spitale și a fost suspectă pe rând de pneumonie, sinuzită și meningită.
„Febră foarte mare și frisoane. După aceea tuse seacă, apoi tuse umedă, dureri de glezne, dureri articulare, apoi glezna stângă blocată, nu mai puteam să merg”, a precizat Adriana Stere.
A fost internată opt zile la Balș, spitalul de boli infecțioase din București.
A luat 28 de zile antibiotic, timp în care i-a scăzut fierul, părul a început să-i cadă și a fost nevoită să se tundă. Au fost mai multe săptămâni cu probleme, dar, din fericire, acum se simte mai bine.
„M-a înfricoșat această experiență”, susține Adriana.
Brânza era contaminată cu baceteria Coxiella burnetii, care apare uneori mai ales la animale domestice, precum oi, capre sau vite.
Oamenii pot fi infectați cu această bacterie atunci când respiră praful contaminat sau consumă alimentele contaminate.
Agricultorii, medicii veterinari și persoanele care intră în contact mai des cu animalele prezintă cel mai mare risc de contaminare. Majoritatea persoanelor nu au simptome sau au simptome ușoare, dar sunt și cazuri extrem de grave, precum cel al Adrianei Stere. În cazurile ușoare nu este nevoie de tratament.
„În faza acută, această boală are o mortalitate de 1%, 1,5-2%, ceea ce e foarte mult. Am mai mâncat brânză după, dar, din surse sigure. (…) Acum eu nu vreau să comentez mai departe, i-am susținut și îi voi susține în continuare pe producătorii locali, dar îi rog să fie mult mai responsabili”, a adăugat Adriana Stere.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: