O fetiță de 13 ani din România a urcat pe cel mai înalt vulcan din Pacific

Dor Geta Popescu (Facebook)
Dor Geta Popescu (Facebook)

Alpinista Dor Geta Popescu a urcat pe Vârful Giluwe, la 4.367 de metri, stabilind un nou record mondial.

Dor Geta Popescu are doar 13 ani. Ea a devenit, luni dimineață, cea mai tânără aplinistă care urcă pe vulcanul Giluwe, cel mai înalt din Papua Noua Guinee.

„Un munte unic, cu totul diferit de tot ce am facut pana acum. Cu un traseu de apropiere prin jungla in care iti croiesti drum, prin vegetatie, cu ajutorul macetei, cu un parcurs in gol alpin pe un sol imbibat in apa si ocolind o multime de lacuri, ajungi in zona craterelor secundare, a crestelor de lava dominate. Apoi observi din departare siluetele celor doua varfuri stancoase. Urmeaza ultimii 400 metri diferenta de nivel, cei mai frumosi, abrupti, stancosi, solicitanti si cu bucuria reusitei abia stapanita. Varful este fantastic: 360 de grade de munti si podisuri, varfuri peste 3.500 metri iesind din jungla care se intinde pana la orizont. Da, inteleg, stiu: Giluwe este un munte mult dorit!”, a scris Dor Geta Popescu pe Facebook.

Dor Geta Popescu, în Papua Noua Guinee (Facebook)
Dor Geta Popescu, în Papua Noua Guinee (Facebook)

Dor Getra Popescu mai are doar un mare vulcan de cucerit din circuitul Seven Volcanos, care cuprinde cei mai înalți vulcani de pe fiecare continent, și a escaladat deja patru din cei șapte cei mai înalți munți din fiecare regiune geografică majoră.

Dor Geta a obținut primul record la doar 10 ani, când a urcat pe Vârful Ararat (5.137 de metri), depășind recordul surorii sale, Crina Coco Popescu, care urcase vârful în 2007, când avea 12 ani.

De atunci, Dor Geta a fost desemnată Cățărătorul Anului și cel mai bun alpinist de altitudine în România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.