O clădire de birouri construită în 2009 în România a fost încadrată în clasa a II-a de risc seismic

clădire de birouri risc seismic II

Clădirea fotografiată în august 2022. Foto: Google Maps

O clădire de birouri construită în București acum 13 ani, în 2009, a fost încadrată de experți în clasa a doua de risc seismic, relatează Știrile PRO TV.

Clădirea construită în nordul Bucureștiului, aproape de stația de metrou Pipera, a fost expertizată deoarece trebuie să fie transformată în spital privat. Acum se fac lucrări de consolidare pentru ca viitorul spital să fie sigur.

Pentru câțiva ani, clădirea a fost închiriată unei companii care a avut acolo birouri. Ulterior, proprietarii au vrut să îi schimbe destinația, așa că în 2021 clădirea a fost expertizată în privința riscului seismic.

Spre surprinderea lor, experții au constatat că această clădire se încadrează la clasa a II-a de risc seismic. Clădirea se află pe Șoseaua Fabrica de Glucoză, la numărul 11G.

Anul trecut a fost emisă o autorizație de consolidare și au început lucrările. Potrivit surse citate, acum se întăresc fundațiile, se supraarmează și se introduc pereți noi.

În România există 4 clase de risc seismic în ceea ce privește clădirile, se arată în Legea nr. 212 din 12 iulie 2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Clasa I de risc seismic (aici sunt incluse clădirile cu bulină) este cea mai periculoasă, clădirile din această clasă fiind în pericol să se prăbușească total sau parțial la un cutremur mare.

Clasa a II-a de risc seismic include clădirile în pericol de a suferi avarii majore și care îi pune în pericol pe locuitori, dar a căror prăbușire parțial sau totală este puțin probabilă. De pildă, pot cădea pereți sau scări, dar structura de rezistență nu ar fi afectată.

„Nu există posibilitatea ca o clădire nouă să fie încadrabilă în clasa I de risc seismic sau II după proiectare și execuție, decât dacă au fost vicii de execuție, respectiv proiectare”, a explicat pentru Știrile PRO TV Mihai Pavel, inginer constructor specializat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic.

Reprezentanții companiei care a construit clădirea au refuzat să ofere un interviu și au transmis doar că nu este vorba de o problemă de construcție, ci de faptul că noile reguli sunt mai stricte, iar consolidarea era necesară pentru a deveni spital.

Consolidarea costă 20 de milioane de euro. După terminarea lucrărilor, în clădire va funcționa un spital Medicover.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version