O campanie de atacuri cibernetice folosește Windows Live ID

Experții Kaspersky Lab avertizează cu privire la o nouă campanie de atacuri cibernetice care folosește Windows Live ID pentru a obține informațiile confidențiale pe care utilizatorii le stochează pe Xbox LIVE, Zune, Hotmail, Outlook, MSN, Messenger sau OneDrive.

Mai întâi, utilizatorii primesc notificări pe e-mail care îi anunță că altcineva le utilizează conturile Windows Live ID pentru a distribui mesaje spam și că acestea urmează să fie blocate. Pentru a evita suspendarea conturilor, li se transmite că trebuie să acceseze un link și să își actualizeze informațiile personale pentru a răspunde noilor necesități de securitate ale serviciului.

La o primă vedere, această procedură pare similară unei tentative obișnuite de phishing. Atacatorii se așteaptă ca utilizatorii să acceseze link-urile care îi redirecționează pe site-uri false care imită pagina oficială Windows Live.

Ulterior, informațiile introduse urmează să fie distribuite infractorilor cibernetici. Însă, experții Kaspersky Lab au descoperit că link-ul din e-mail-ul de phishing redirecționează utilizatorii către site-ul oficial Windows Live și că, aparent, nu exista nicio tendință de a sustrage datele de logare.

Care este frauda?

După accesarea link-ului din e-mail și după autorizarea accesului pe site-ul oficial live.com, utilizatorii primesc oaltă notificare de la o aplicație care cere permisiunea de a se loga automat în cont, de a vizualiza informațiile de pe profil, listele de contacte și adresele de e-mail din conturile personale și de serviciu. Astfel, infractorii cibernetici obțin acces la vulnerabilități de securitate din protocolul de autorizare OAuth.

Utilizatorii care acordă permisiunea de acces nu își oferă datele de logare, însă oferă informații personale, adresele de e-mail ale contactelor și numele reale ale prietenilor. În plus, infractorii cibernetici potaccesa alți parametri, precum informații despre întâlnirile programate sau alte evenimente importante. Informațiile acestea pot fi utilizate în scopuri frauduloase precum distribuirea de mesaje spam sau lansarea unor atacuri de tip spear phishing.

„Știam deja că există vulnerabilități de securitate în protocolul OAuth: la începutul anului 2014, un student din Singapore a descris mai multe modalități prin care se pot sustrage datele utilizatorilor după autentificare”, a declarat Andrey Kostin, Senior Web Content Analyst în cadrul Kaspersky Lab. „Totuși, aceasta este prima dată când descoperim infractori cibernetici care utilizează e-mail-uri de tip phishing pentru a pune în practică aceste tehnici. Atacatorii pot utiliza informațiile interceptate pentru a crea portrete complexe ale utilizatorilor, cu informații despre ceea ce fac, cu cine se întâlnesc și care le sunt prietenii. Acest profil poate fi utilizat în scopuri infracționale”, a explicat Andrey Kostin.

Dezvoltatorii aplicațiilor web pentru rețele sociale care utilizează protocolul OAuth sunt sfătuiți să:

1. Evite utilizarea redirecționărilor deschise de pe pagina lor;
2. Să creeze o listă de încredere pentru redirecționările care utilizează OAuth, deoarece infractorii cibernetici pot folosi redirecționări ascunse pentru a aduce utilizatorii pe un site periculos prin aplicații vulnerabile, schimbând parametrul „redirect_uri”.

Recomandări pentru utilizatori:

1. Utilizatorii sunt sfătuiți să nu acceseze link-urile pe care le primesc pe e-mail sau în mesaje private pe rețelele sociale;
2. Experții Kaspersky Lab recomandă utilizatorilor să nu permită aplicațiilor necunoscute să le acceseze datele personale;
3. Utilizatorii trebuie să se asigure că înțeleg ce presupun drepturile de acces cerute de aplicații;
4. În cazul în care descoperă că o aplicație distribuie link-uri spam sau periculoase în numele lor, utilizatorii pot trimite plângeri administratorilor rețelelor sociale sau serviciilor web, iar aplicația respectivă va fi blocată;
5. În plus, utilizatorii sunt sfătuiți să-și actualizeze constant bazele de date ale software-ului antivirus și protecția anti-phishing integrată.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia
Încă 2 zile de reduceri uriașe la eMAG
Campioni la mărinimie. Oamenii care trudesc pentru a salva satele României

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.