Noaptea alegerilor. Cum s-a transformat un protest într-o sărbătoare

Foto: Andreea Dogar

Aproximativ 10.000 de români au ieșit aseară în stradă în București pentru a se bucura de victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale.

Oamenii s-au strâns în Piața Universității încă de la ora 18:00, indignați că mii de români din diaspora au stat ore în șir la coadă în fața secțiilor de votare.

Protestatarii au scandat lozinci anti-Guvern:

„Cozile de la Paris sunt mai rău ca-n comunism!”
„Iubirea de țară în voturi se măsoară!”
„Ieșiți din casă dacă vă pasă!”
„Solidaritate!”
„Meleșcanu, ești la fel ca Corlățeanu!”
„Vor să conteze, lăsați-i să voteze!”
„Ce vrem noi e și pentru voi!”
„Libertate!”
„Ne-ați furat cu totul, nu furați și votul!”
„Prelungiți votul!”
“Păcat, păcat, de sângele vărsat!”
„Nu mai stați, mergeți și votați!”

protest
Protestatarii au cerut prelungirea votului în diaspora. Foto: Andreea Dogar

Protestatarii au adus cu ei și pancarte: „Solidari cu diaspora”, „Ghinion, țara s-a trezit din somn”, „Votul nostru e un drept, nu e un pamflet”, „Ne-am săturat de corupție și prostie, vrem o altă Românie”, „Români de peste hotare, vă mulțumim”, “Ordonanță de Guvern acum. Ponta și gașca, marș la treabă”, „Diaspora vrea, dar nu poate vota”.

Puțin după ora 20:00, protestatarii au pornit spre sediul Guvernului din Piața Victoriei, strigând împotriva premierului Victor Ponta în timp ce înaintau pe Bulevardul Magheru: „Ponta nesimțit, pe români i-ai umilit”, „Ponta, nu uita, casa ta e Rahova”, „Ponta, ne-ai unit și în stradă am ieșit”, „România te iubesc, hai cu mine la protest”.

protest
Protestatarii au plecat spre Guvern. Foto: Andreea Dogar

Din când în când, cineva întreba de postul Antena 3: „Antena 3 e-aici?”. „Huuuuu”, răspundeau manifestanții.

„Nu mai vrem, niciun pic, președinte bolșevic!”

protest
Spre Guvern. Foto: Andreea Dogar

Ajunși la Guvern, oamenii au început să strige „Demisia!” și „Ieși afară, javră ordinară!”.

Unii dintre protestatari aveau rude în străinătate care s-au chinuit toată ziua ca să-și exercite dreptul la vot. „Soră-mea, la Stuttgart, 8 ore a stat să voteze”, spunea o tânără.

La ora 21:00, piața a explodat în strigăte de bucurie. Protestatarii aflați în fața Guvernului s-au îmbrățișat, au sărit, au râs și au țipat: „Cine este trist, este comunist”, „Ponta, nu uita, țara asta nu te vrea”, „Ponta, nici nu știi, cât de mic începi să fii”, „Chiar dacă ați furat, noi am câștigat”.

protest
Oamenii strânși în fața Guvernului au aflat rezultatele exit poll-urilor de pe telefoanele mobile. Foto: Andreea Dogar

Pe la 21:20 mulțimea s-a urnit spre sediul PSD: „Afară, afară, cu PSD din țară”, “Venim, venim după tine”, “Ponta, nu uita, locul tău-i la DNA”, „DNA vine să te ia”.

protest
O protestatară sărbătorește înfrângerea lui Victor Ponta. Foto: Andreea Dogar

Oamenii nu au putut ajunge însă la sediul PSD: Șoseaua Kiseleff a fost blocată de zeci de jandarmi care au montat garduri din fier pentru a-i ține pe bucureșteni la distanță. Manifestanții le-au strigat jandarmilor că apără „un dictator”: „Huuooo, nu v-ați săturat”, „Rușine să vă fie”, „Pe cine apărați? Dictatorul!”, „Jandarmeria apără hoția!”, „Suntem și pentru voi aici!”.

„Toată viața o să trăiți cu asta, nesimțiților! Nu plecăm. Pe cine apărați?”, striga un domn către jandarmii de dincolo de garduri.

protest
Oamenii indignați au fost opriți de un zid de jandarmi. Foto: Andreea Dogar

„Ponta, nu uita, România nu te vrea!”
„PSD, ciuma roșie!”

protest
Protestatarii au fost supărați că jandarmii nu i-au lăsat să meargă la sediul PSD. Foto: Andreea Dogar

Suiți pe un monument, câțiva protestatari cântau „Daciana, dragostea mea”, în timp ce fluturau steaguri.

Pe la ora 22:00, nemulțumiți că nu se pot apropia de sediul PSD, oamenii au plecat înapoi spre Guvern: „PSD, ciuma roșie”, „România, trezește-te”, „Jos Ponta”, „Lăsați-i să voteze”, „Cu Ponta la pușcărie”.

protest
Un protestatar a dat jos un banner electoral cu Victor Ponta. Foto: Andreea Dogar

Pe drum s-a răspândit și vestea că Ponta și-a recunoscut oficial înfrângerea și că l-a felicitat pe Iohannis pentru victorie. Unora dintre manifestanți nu le venea să creadă.

„PSD afară, diaspora în țară”, „DNA vine să te ia”, „Mulțumim diaspora”, „Jos Guvernul”, „Cine nu sare nu vrea schimbare”, au strigat bucureștenii în Piața Victoriei.

De la Guvern, oamenii s-au urnit spre Piața Universității. O mare uriașă de manifestanți se scurgea pe Bulevardul Lascăr Catargiu. „Iliescu jos, ne-ai omorât frații”, striga un om urcat pe gura de metrou de la Victoriei.

protest
Un domn împarte flori pe stradă, fericit că Iohannis a câștigat alegerile. Foto: Andreea Dogar
protest
Un susținător al lui Klaus Iohannis se bucură de victorie. Foto: Andreea Dogar

La sediul PNL de lângă Piața Universității era bucurie mare. „Bravo, vă mulțumim”, au strigat PNL-iștii spre protestatarii care mergeau spre Universitate, unde a venit la miezul nopții și Klaus Iohannis, președintele ales al României.

„Iohannis e aici ! Româniaaa!!”

„Germania!!”

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.