Nicușor Dan, despre cum a făcut negoț cu turcii și alte lucruri neștiute despre el: „Am un viciu…”

nicușor dan
Nicușor Dan. Foto: Facebook

Nicușor Dan, candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul la Primăria Generală a Capitalei, a povestit mai multe momente inedite din viața sa într-un interviu realizat de Virgil Ianțu.

Câștigător al Olimpiadei Internaționale de Matematică de două ori, Nicușor Dan a explicat că această disciplină îl ajută și în viața de zi cu zi: „Obiectul de lucru al matematicianului este să pună ordine în lucruri. Deci asta este fișa postului, pe scurt. Este o obsesie a matematicianului de a pune lucrurile în ordine. În administrație, cam ăsta e jobul”.

Dan a obținut punctaj maxim la Olimpiada Internațională de Matematică din Cuba (1987), pe când era în clasa a XI-a, și la cea din Australia, un an mai târziu.

Actualul candidat a relatat mai multe episoade mai puțin cunoscute din tinerețea sa, ca de exemplu cum a făcut negoț cu lucruri aduse din Turcia la începutul anilor ’90, pe când era student la București: „Era mirajul Turcia. Se ducea lumea cu rulmenți, în general cu materie primă, și veneau încoace cu blugi. Am fost tentat să fac și eu chestia asta. Prima oară m-am dus cu mai multe lucruri…un cort, tot felul de lucruri. Am cumpărat altele, n-am câștigat mare lucru. Dar eu, fiind matematician, am optimizat. Am văzut că din tot ce-am cumpărat, blugi, casete… am vândut cel mai bine mohair. Mohairul este o lână mai fină din care fetele în vremea aia își făceau pulovere”.

„Și m-am dus a doua oară, cu vreo 300 de dolari. Am stat 3 zile, în care am vizitat Moscheea Albastră, Sfânta Sofia, tot Istanbulul, și cu două ore înainte de a veni înapoi, m-am dus în bazar în Istanbul și am luat 6 saci de mohair. Am venit cu ei în autobuz. După aceea, cu ceilalți participanți, am schimbat, că nu aveai voie să treci la vamă decât cu anumite cantități din produse. Erau oameni care făceau asta săptămânal și unul dintre ei ne-a spus: „Băieți, o să mai facem drumurile astea vreo 2-3 ani, punem banii împreună și construim împreună un cimitir”. Ăsta e planul de afaceri pe care l-am primit în autobuzul Istanbul – București în 1991”, a mai povestit candidatul USB.

Pe cine vrei primar în Bucureşti? Votează online şi vezi rezultate

Mohairul vândut fetelor din cămine i-a adus o sumă foarte mare pentru acea vreme: 1.000 de dolari: „Cu banii ăștia am trăit un an jumate”. Alături de un prieten, și-a cumpărat și o mașină Dacia 1100 de la târgul de mașini din Vitan. Fiecare a plătit câte 200 de dolari: „Și o conduceam pe rând”.

Nicușor Dan a arătat că nu se consideră un om carismatic, însă este tenace și nu renunță la lupta politică, deși e conștient că ar putea face lucruri mai interesante cu viața sa: “Cred că sunt un om introvertit, care are nevoie de un timp pentru a se exprima, dar după ce treci de asta, prietenos și foarte direct. Sunt un om politicos, fără îndoială. Amuzant, uneori. În ultima vreme sunt destul de încrâncenat”.

Reprezentantul USB a menționat că are bicicletă, însă nu o folosește deoarece îi este frică să meargă cu ea în București.

Nu fumează, dar a mărturisit că are un viciu: „Am un viciu. Mănânc semințe”.

Deși a declarat că nu este un tip emoțional, Nicușor Dan a povestit că i se întâmplă să plângă o dată la 2-3 ani: „Am plâns realmente când s-a demolat o casă sub ochii mei. Eram acolo și nu puteam să fac nimic și ăia intrau cu buldozerul. Și pentru ea, dar și de ciudă că sunt eu călcat în picioare. Simțeam că e identitatea mea acolo”.

Ultima dată a plâns foarte recent, de fericire: iubita sa, Mirabela, a născut o fetiță.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cătălin Predoiu: ”Am învățat cum să trec cu noblețe printr-o mare de lături”
Campanie „mafiotă” în București. Un candidat a primit o coroană la ușă: ”Ai grijă de familia ta”
Se lucrează la prima rulotă românească. Inspirație după duba TV din anii `60