Românul care a stat un an la închisoare, fără să fie vinovat. A fost închis pentru crima altuia

nicolae oros
Nicolae Oros a făcut un an de închisoare, fără să fie vinovat. Foto: Captură Digi24

Un tânăr din Oradea vrea să facă statul să plătească pentru incompetenţa funcţionarilor săi, care i-au furat 6 ani din viaţă, perioadă de timp în care a fost acuzat pe nedrept de crimă și a făcut mai bine de un an de închisoare. În schimb, adevăratul autor al faptei a rămas în libertate. În cele din urmă, Nicolae Oros a fost declarat nevinovat pentru asasinarea unui taximetrist, caz în care procurorii nu găsiseră vreun alt suspect, relatează Digi24.ro.

Pe 11 februarie 2009, Nicolae Oros a chemat un taxi ca să meargă în oraş. Câteva ore mai târziu, şoferul a mai făcut o cursă, dar clientul, în loc să plătească, l-a împuşcat mortal şi l-a jefuit. Poliţiştii care au verificat maşina taximetristului au spus că amprentele lui Nicolae Oros erau în interior şi l-au numit pe el drept suspect principal. Mai mult, i-au prelevat probe ADN din salivă fără acordul lui, sub pretextul unui consult stomatologic.

Concluzia polițiștilor a fost că probele se potrivesc cu cele luate de pe volanul maşinii şi staţia de emisie-recepţie. Atunci când avocatul tânărului a cerut o contraexpertiză, i s-a spus că probele au fost consumate la prima analiză.

„M-au cercetat doar pe mine, nu au mers pe nicio altă pistă. Chiar în momentul când am fost arestat, m-au dus să mă audieze şi am cerut să mi se efectueze un test cu parafină care ar fi demonstrat automat dacă am folosit o armă de foc şi mi s-a spus că nu e nevoie, că ştiu ei ce fac și că în momentul de atunci nu exista parafină în tot judeţul Bihor”, a povestit Nicolae Oros pentru Digi24.

„Toată lumea îmi zicea: tu eşti cel care a omorât un om”

Nicolae a stat şi un an în închisoare. Şi-a pierdut prietenii şi iubita, iar familia lui s-a mutat din oraş, departe de privirile acide ale vecinilor.

„Am fost catalogată ca mamă de criminal”, și-a amintit Maria Oros, mama lui Nicolae. „Deşi nu a fost gata procesul, nu s-a dovedit şi, totuşi, vă daţi seama – oamenii sunt răi. Nu pot să spun decât că durerea e atât de mare, că orice pe lumea asta nu o să mă mai vindece.”

„A fost mai greu şi cu şcoala. Am mai neglijat. Am renunţat la ideea de a fi preot, de exemplu. Nu am mai reuşit să-mi dau dizertaţia”, a povestit la rândul său Mihai Oros, fratele lui Nicolae.

Acum, Nicolae Oros a fost achitat de trei instanţe, iar Curtea de Apel Oradea l-a dezvinovăţit definit. Nimic nu va putea şterge însă calvarul prin care a trecut, motiv pentru care acum vrea să dea statul în judecată pentru anii care i-au fost furaţi.

„Oricum… cei 6 ani din viată pe care i-am pierdut nu îi voi primi înapoi. M-au arestat la 23 de ani. Viaţa mi-a fost efectiv distrusă. Nu am putut face absolut nimic: nu am putut să mă angajez pentru că toată lumea îmi zicea: tu eşti cel care a omorât un om”, a explicat Nicolae.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor va continua ancheta pentru a-l găsi pe adevăratul criminal al taximetristului.

Recomandările editorilor GreatNews:

O dramă dintr-un milion. „Femeia trebuie să țină casa, chiar dacă îți dă o palmă”
Vilele și clădirile confiscate de la interlopi se transformă în școli
Site-ul pe care poți vedea sute de filme rare

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.