Necumințenia rușilor. Clip bizar despre istoria României, postat de ambasada Rusiei. Cum a reacționat MAE

Sursa foto: Youtube

Ambasada Rusiei la București a postat pe Facebook un mesaj în care anunța o contribuție modestă, în valoare de 100 de euro, la fondul necesar pentru recuperarea lucrării lui Brâncuși, ”Cumințenia Pământului”.

Alături de mesaj apare însă și un material video controversat, al cărui scop declarat este prezentarea ”adevăratei istorii” româno-ruse. Gestul rușilor a scos marți, 27 septembrie, 200 de români în stradă, oamenii protestând în fața ambasadei acestui stat. Pe Facebook, ca replică la gestul Rusiei, a fost organizată o strângere de fonduri cu numele ”Donează un cent pentru Rusia”.

Replică la un clip anti-rusesc

Potrivit hotnews.ro, videoclipul pare a fi o replică la un spot realizat în această vară de agenția Papaya Advertising, intitulat „Ultimul Tren”, în care apar inclusiv Stalin și soldații Armatei Roșii care iau cu ei tezaurul României.

Acel clip prezenta doi copii ghemuiți la marginea unei căi ferate, care văd îndurerați cum istoria și „alții” – cu accent pe sovietici – le iau românilor ce au mai de preț. Spotul se încheie cu un tren care duce Cumințenia Pământului și se oprește în fața copiilor.

În clipul distribuit de Ambasada Rusiei, se afirma că, în primul Război Mondial, „armata rusă și armata română luptă împreună pentru independența României”.

În Al Doilea Război Mondial, „armata sovietică și armata română luptă împreună pentru independența Europei, industrializarea României”.

După ce apare o fotografie cu Dumitru Prunariu, singurul român ajuns în spațiul cosmic, se afirmă: „România se reconstruiește economic și social cu ajutorul Uniunii Sovietice”.

Concluzia videoclipului: „Copiii trebuie să învete istoria adevărată. România trebuie să-si recupereze valorile”.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe din România

„Apreciem contribuția Ambasadei Federației Ruse la recuperarea patrimoniului național românesc și o încurajăm să continue această abordare. Totodată, încurajăm susținerea campaniei de către orice actor public sau privat, în spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului român.

Pare însă mai puțin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federației Ruse, mesaj care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale. Aceasta cu atât mai mult, cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsură să se pronunțe este Comisia comună de istorici româno-rusă, al cărei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care țin de istorie, în vederea consolidării încrederii reciproce”, se arată într-un comunicat MAE.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.