A murit Nicolae Rainea, cel mai mare arbitru pe care l-a dat România

Nicolae Rainea, între Kevin Keegan și Dino Zoff, căpitanii Angliei și Italiei (wikipedia.org)
Nicolae Rainea, între Kevin Keegan și Dino Zoff, căpitanii Angliei și Italiei (wikipedia.org)

Nicolae Rainea avea 81 de ani. Marele arbitru român s-a stins din viață în această dimineață, la spitalul din Galați, în urma unui edem pulmonar.

Nicolae Rainea a arbitrat la trei Cupe Mondiale și la un Campionat European. Și-a început cariera în 1959, iar primul meci în prima ligă din România l-a condus în 1965. În următoarele două decenii, Nicolae Rainea avea să arbitreze aproape 500 de partide în eșalonul de elită al fotbalului autohton.

Mai mult, în 1967 primește ecusonul FIFA și își începe activitatea pe plan extern. Conduce 115 dueluri internaționale, printre care câteva dueluri istorice la Cupa Mondială. Printre ele, Italia – Argentina 2-1, din Spania 82, în urma căruia a fost acuzat de sud-americani că nu l-a eliminat pe fundașul italian Claudio Gentile, care l-a marcat ”la sânge” pe marele Diego Armando Maradona.

Nu ar trebui trecut cu vederea nici meciul Brazilia – Zair, scor 3-0, din Germania 74, scena acestui moment de neuitat:

Sau partidele Italia – Franța 2-1 și Brazilia – Peru 3-0, de la turneul final din Argentina, în 1978.

Nicolae Rainea a fost ”centralul” finalei Campionatului European din 1980, câștigat de Germania de Vest cu 2-1 în fața Belgiei. A condus numeroase partide în cupele europene, printre care și trei finale.

A fost la centru când SV Hamburg a cucerit Cupa Campionilor, în 1983, dar și când PSV Eindhoven a ridicat Cupa UEFA, în 1978, an în care a arbitrat și în Supercupa Europei, câștigată de Anderlecht Bruxelles.

Nicolae Rainea s-a retras din activitate în 1984, însă a rămas aproape de arbitraj până spre sfârșitul vieții, fiind observator și membru al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cât câștigă cei mai puternici oameni din lume. La ce distanță e Klaus Iohannis
Au fost create fețele perfecte. Cum arată cei mai frumoși oameni
Google Street View te invită la o croazieră virtuală pe Dunăre