A murit matematicianul din „A Beautiful Mind”. De ce laureatul Nobel va rămâne în istorie

john nash
John Nash. Foto: graviton.co.in

Matematicianul american John Nash, care a inspirat filmul de Oscar „A Beautiful Mind” („O minte sclipitoare”), în care rolul său a fost interpretat de actorul Russell Crowe, a murit într-un accident de mașină împreună cu soția sa, anunță BBC.

John Nash, în vârstă de 86 de ani, și soția sa Alicia de 82 de ani au murit în urma unui accident de mașină în care a fost implicat taxiul în care se aflau, în New Jersey. Șoferul de taxi a fost și el rănit. Potrivit poliției, este posibil ca pasagerii să nu fi purtat centuri de siguranță.

Matematicianul este faimos pentru contribuțiile sale la teoria jocurilor și a câștigat Premiul Nobel pentru Economie în anul 1994.

„Realizările remarcabile ale lui John au inspirat generații de matematicieni, economiști și oameni de știință care au fost influențați de contribuțiile sale geniale și revoluționare la teoria jocurilor”, a declarat Christopher Eisgruber, rectorul Universității Princeton.

John Nash primise chiar săptămâna trecută Premiul Abel, un premiu important în matematică.

Munca sa asiduă, pasiunea pentru matematică și lupta sa cu schizofrenia de care suferea au fost transpuse în filmul „O minte sclipitoare” din anul 2001.

Alicia Nash și-a sprijinit soțul de-a lungul perioadelor dificile, iar ulterior cei doi au militat pentru drepturile persoanelor cu probleme mentale.

Cea mai scurtă scrisoare de recomandare: „Acest om este un geniu”

Născut în Bluefield, Virginia de Vest, John Nash a studiat inițial la Pittsburgh înainte de a transfera la Universitatea Princeton, notează BBC.

Scrisoarea lui de recomandare conținea o singură propoziție: „Acest om este un geniu”.

John Nash s-a căsătorit cu Alicia Larde în anul 1957, după ce a publicat o parte dintre lucrările sale revoluționare în domeniul teoriei jocurilor (studiul matematic al procesului de luare a deciziilor). La scurt timp însă, Nash a început să sufere de schizofrenie într-o formă severă, iar Alicia l-a internat de mai multe ori. Cei doi au divorțat în 1962.

„Am fost tulburat în acest fel o perioadă lungă de timp, cam 25 de ani”, a povestit John Nash într-un interviu oferit în trecut site-ului Premiilor Nobel.

Însă el și soția sa au rămas apropiați, iar starea sa de sănătate a început să se îmbunătățească în anii ’80. În anul 2001 s-au recăsătorit.

„<Echilibrul Nash>, pentru care a câștigat Premiul Nobel, a oferit ceva cu adevărat nou: abilitatea de a analiza situațiile de conflict și de cooperare și de a face predicții despre cum anume se vor comporta oamenii”, a explicat John Moriarty, lector la Universitatea din Manchester.

„Celebrul <echilibru al lui Nash> a devenit poate cea mai importantă idee din analiza economică și are aplicații în domenii diverse precum informatica, biologia evoluționară și inteligența artificială. Mai recent, a fost utilizat în studiile despre corupție și în criza financiară din Grecia”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Job de vis în Austria, pentru iubitorii de munte
Încă 2 zile de reduceri uriașe la eMAG
Un nou tip de turism atrage tot mai mulți vizitatori în România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.