Moară pe apă veche de 100 de ani, readusă la viaţă

mori de apa din romania
O moară de apă de pe pârâul Rudăria, lângă satul Eftimie Murgu. Foto: Zamolx Wikimedia Commons

O moară pe apă veche de aproape o sută de ani, din localitatea Belin, județul Covasna, va fi reconstruită și introdusă în circuitul turistic printr-o inițiativă privată.

Moara se numără printre puţinele care au supravieţuit trecerii timpului în judeţ şi este ultima din localitatea recunoscută odinioară pentru morile sale.

În urmă cu doi ani Albert Zoltan, din Sfântu Gheorghe, a decis să cumpere moara de apă din Belin şi să o readucă la viaţă. „Localitatea Belin era cunoscută pe vremuri pentru multitudinea de mori. (…)

Ultima moară, adică ce a mai rămas din ea, era într-o stare destul de degradată, iar primarul localității Siko Imre s-a adresat Asociației județene pentru dezvoltarea turismului Covasna ca să încercăm să o salvăm. Asociația nu avea bani pentru așa ceva, așa că eu și familia mea, având legături cu satul Belin, am decis să urmăm visul romantic și să reconstruim moara”, a povestit Albert Zoltan pentru agerpres.ro.

Clădirea, terenul și șanțul de apă lung de aproape 300 de metri se aflau în proprietatea descendenților morarului, de la care au fost cumpărate. Moara propriu-zisă era atât de degradată încât nu a putut fi salvată, așa că noii proprietari au decis să o reconstruiască.

Imagini din localitatea Belin, în videoclipul de mai jos:

În prezent, o treime din clădire este reconstruită. Obiectivul familiei Albert este de a pune în funcțiune moara, care să poată fi folosită în scopuri demonstrative pentru turiști, dar și să închirieze două camere de oaspeți pentru cei care vor să poposească mai mult în zonă.

În ţara noastră mai există mori pe apă în localitățile Herculian, Bățanii Mici, Cernat, Întorsura Buzăului sau Eftimie Murgu.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: