Mitropolia interzice accesul pe un traseu turistic: „Amendă între 2.000 și 5.000 de lei!”

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a intrat în posesia a peste 1.500 de hectare de teren în zona turistică Slănic Moldova, din Bacău, după un proces de retrocedare.

Retrocedarea, decisă în urmă cu 7 ani, în urma unui proces, cuprinde inclusiv traseul turistic „300 de scări”, iar de curând au apărut panouri de avertizare semnate de Ocolul Silvic Bisericesc Bacău. Pe acestea scrie că este o proprietate privată, accesul este interzis, iar amenda este cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spun că panourile se referă la protecția pădurii și că nu interzice accesul turiștilor.

Numele de „300 de scări” vine de la treptele construite pe drumul pe munte care duce spre un izvor de ape minerale, foarte căutat de turiștii care ajung în zonă. Scările urcă prin pădure, chiar și prin locuri abrupte, iar peisajul este mirific.

Primarul: Se taie copaci zi și noapte

Preoții au propriul ocol silvic, care se ocupă de administrare pădurii. Potrivit jurnaliștilor Adevărul, lemnul scos la licitație este transportat aproape zilnic de diverse filme prin stațiunea turistică.

Edilul orașului Slănic Moldova spune că exploatarea lemnului în zonă a început să afecteze stațiunea.

„Se taie mult, zi şi noapte se exploatează industrial. Cu maşinile de mare tonaj, cu care cară lemnele, au distrus calea de acces la Dobru şi canalizarea. Celor de la Ocolul Silvic Bisericesc le-am interzis să mai calce pe drumurile oraşului.

Se fac defrişări în zona izvoarelor, există riscul să se schimbe întreg ecosistemul, să sece aceste izvoare sau, mai rău, să păţim ca pe Valea Muntelui, unde au avut loc inundaţii după ce s-au tăiat pădurile de pe munte. (…) „Am avut o sută de întâlniri cu ei, m-am săturat, vor numai să taie, să profite, să facă bani. Ar fi fost ideal pentru cantonamente să facem o bază sportivă în staţiune.

Au refuzat şi să dea o fâşie pentru lărgirea unui cimitir. Nu ajută nici bisericile din zonă, deoarece ei sunt subordonaţi Mitropoliei de la Iaşi”, a declarat primarul Adrian Şerban, pentru Adevărul.