Mircea Radulian: ”Este posibilă acumularea unei tensiuni suplimentare care să ducă la un cutremur mai mare”

Foto: geosci.ipfw.edu
Foto: geosci.ipfw.edu

Mircea Radulian, directorul de cercetare al Institului de Fizică a Pământului, a făcut câteva precizări în această dimineață, după seismul care a avut loc azi-noapte.

România a fost zdruncinată, la ora 01:20, de un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe Scara Richter, potrivit datelor Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP).

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 97 kilometri. Epicentrul a fost localizat în zona Nereju, din Vrancea. A fost al doilea seism de peste 5 grade care a avut loc în România în ultimele luni, după o altă mișcare de pământ care a avut loc în septembrie.

„Este vorba de un cutremur vrâncean absolut normal. Intră în zona seismelor moderate. De regulă, seismele de peste 5 grade apar la mai mulţi ani. Pot să apară şi mai multe în acelaşi an, cum s-a întâmplat anul acesta. Anul acesta a fost o activitate seismică mai slabă decât anii trecuţi, ceea ce ar putea explica acest cutremur mai mare”, a declarat, la postul Realitatea TV, Mircea Radulian, director de cercetare la Institutul de Fizica Pământului.

Cercetătorul a adăugat că seismul de azi-noapte nu a disipat tensiunea care s-a acumulat în zona Vrancea, iar pericolul unui cutremur mai mare nu a trecut.

„Se produce o eliberare de energie într-o zonă destul de mică. Faţă de un seism de 7 grade, energia este de 1.000 de ori mai mică. Este posibil să se acumuleze în urma unui astfel de seism şi o tensiune suplimentară care să ducă la un cutremur ceva mai mare”, a precizat oficialul INFP.

Chiar și așa, Mircea Radulian a explicat că un seism de 6 grade pe scara Richter nu ar produce pagube importante, având în vedere faptul că în Vrancea se produc cutremure de adâncime.

Pentru toate informațiile despre mișcarea de pământ de azi noapte, citiți:

https://greatnews.ro/fost-cutremur-romania/