Milioane de cozonaci și porci, pe masa de Sărbători a românilor

Sărbătoarea Crăciunului și a Anului Nou aduc un consum mult mai ridicat față de restul anului, de cozonac, carne de porc, vin sau ciocolată.

Iată cum arată consumul în cifre, estimate de producători și procesatori, intervievați de agerpres.ro.

În perioada Crăciunului, sunt sacrificați peste 1,5 milioane de porci, în jur de 30% din totalul animalelor sacrificate într-un an întreg, din care în jur de 450.000—500.000 de capete provin din fermele comerciale, iar diferența este reprezentată de sacrificările din gospodăriile proprii.

Cele 1,5 milioane de porci sunt transformați în fripturi, tobă, sarmale, caltaboș sau cârnați.

De asemenea, cifrele arată că în această perioadă, consumul mediu de produse din carne de porc al unui român este în creștere față de anii trecuți, ajungând la 33 de kilograme pe locuitor într-un an, însă rămâne cu 15-20% mai mic decât media din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește cozonacii, în perioada Sărbătorilor,  producătorii vând aproximativ 7,3 milioane de bucăți, o cifră ușor în creștere față de anii trecuți.

Și consumul de ouă crește în această perioadă, pe durata întregii luni decembrie fiind cumpărate 160 de milioane de ouă.

Potrivit președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, în luna decembrie, românii cumpără în jur de 160 de milioane de ouă, cu 50% mai mult comparativ cu o lună obișnuită.

Referitor la consumul de vin, comercianții susțin că acesta crește cu 50% față de o lună normală.

Consumul total de vin este estimat la 50 de milioane de litri numai în luna decembrie, din care doar 40% provine din piața fiscalizată.

Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor și reprezintă doar jumătate din consumul țărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri.

În privința ciocolatei, datele statistice arată o creștere ușoară a consumului în ultimul an, după o scădere continuă din 2008, acesta fiind estimat la 1,7 kilograme pe cap de locuitor, spre deosebire de țările occidentale, unde media este de 10 kilograme, conform unor date furnizate de companiile de profil.

În 2012, consumul de ciocolată în România a fost de 29,6 milioane de kilograme, în scădere cu aproape 5% comparativ cu anul precedent. Vârful consumului de ciocolată a fost atins în 2008, când volumul a ajuns la 39 milioane de kilograme, adică 1,9 kilograme per capita. Românii, peste 80%, preferă ciocolata cu lapte.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.