Mii de români păcăliți prin metoda „coletul”. Cum funcționează noua înșelătorie ce face victime în România

colet curier
Foto: Tumisu / pixabay.com

Mii de români au fost păcăliți prin metoda „coletul”, o nouă înșelătorie care face victime în România.

Potrivit polițiștilor, au fost livrate în total aproximativ 3.500 de colete, fiind încasată în sistem ramburs suma totală de 192.000 de lei (39.000 de euro).

Iată cum funcționează această metodă. Firme înființate de doar câteva luni trimit colete cu plata ramburs la diferite adrese, prin curier. Persoanele care le primesc le acceptă și plătesc, gândindu-se că este posibil ca produsul respectiv să fi fost comandat de un alt membru al familiei, notează observatorulph.ro. Ulterior însă, când desfac pachetul, descoperă că în interior sunt diverse mărunțișuri și obiecte fără valoare.

De exemplu, doi soți din Brăila au plătit ramburs 70 de lei pentru o mică figurină cu Moș Crăciun care în mod normal poate fi cumpărată cu 10-15 lei.

Se pare că metoda este folosită mai ales în perioada în care marile magazine derulează diverse promoții.

Miercuri, 1 martie, poliția din Ploiești a percheziționat mai multe domicilii, precum și punctul de lucru al unei societăți comerciale, de pe raza județul Prahova și a municipiului București.

3 persoane sunt suspectate de înșelăciune și au fost duse la audieri.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023, persoanele bănuite ar fi indus în eroare mai multe persoane din țară, prin livrarea unor colete ce conțineau obiecte care nu fuseseră comandate în prealabil de către destinatari, sumele de bani reprezentând contravaloarea acestora fiind încasate în sistem ramburs.

Foto: Tumisu / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.