Metal din legenda Atlantidei, descoperit în Marea Mediterană

Atlantida
Lingouri găsite în Sicilia Foto: Captură video

Scufundătorii care explorau o epavă veche de 2.600 de ani în largul coastei Siciliei au descoperit mai multe lingouri despre care se crede că sunt făcute din oricalc, un aliaj metalic menționat în mai multe scrieri antice, inclusiv în legendara poveste a Atlantidei, spusă de filozoful Platon în dialogul „Critias”, relatează techtimes.com.

Potrivit lui Critias (460 – 403 î.Hr.), oricalcul era considerat a fi mai puțin valoros decât aurul, dar mai valoros decât alte metale sau aliaje, și era extras din numeroase mine din orașul legendar Atlantida. Însă în vremea lui Critias oricalcul era cunoscut numai după nume.

Este posibil ca, în antichitate, oricalcul să fi fost un tip de bronz, de alamă (un aliaj alcătuit din cupru și zinc) sau un alt tip de aliaj metalic.

Acum, scufundătorii au găsit 39 de lingouri pe fundul Mării Mediterane, în cadrul unei expediții organizate de arheologii italieni. Lingourile au fost descoperite în jurul unei epave care s-a scufundat în ape puţin adânci, la 300 de metri distanţă de portul din oraşul italian Gela, informează maxsciences.com.

Arheologii spun că ambarcațiunea în care au fost găsite lingourile s-a scufundat acum aproape 2.600 de ani, fiind descoperită în 1988 la o adâncime de doar câțiva metri. Tot aceștia afirmă că această corabie venea din Grecia ori din Asia Mică și că se îndrepta spre Sicilia.

Lingourile descoperite au fost supuse unei analize cu raze X. Rezultatele testelor au indicat că lingourile conțin un procent de 75-80% cupru, 15-20% zinc, dar şi urme de nichel, plumb şi fier.

Astăzi, un procent covârșitor din comunitatea științifică a istoricilor și a filologilor consideră că insula Atlantida nu este decât o lume ficțională în scrierile lui Platon, fără corespondent în lumea reală. Totuși, continuă să existe dezbateri referitoare la eventuala sursă de inspirație a filozofului, iar unii pasionați de mitul Atlantidei au localizat-o în insula Santorini (Grecia), în Gibraltar, lângă Cipru, în Sardinia, în Sicilia, în Malta, în Orientul Mijlociu, în Turcia, în Marea Neagră sau în multe alte locuri de pe Glob.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.