Mesajul de pace al lui Voiculescu de după gratii: Atenție, a scăzut natalitatea!

După o pauză, Dan Voiculescu publică un nou text pe blogul personal. Acesta le cere președintelui și guvernului să rezolve câteva probleme. Acesta spune că scăderea natalității și creșterea numărului de pensionari în ultima perioadă sunt „fenomene extrem de periculoase și reprezintă poate cea mai pertinentă și mai obiectivă analiză a stării economiei și a nivelului de trai din România”.

„Ultimele date statistice semnaleaza doua fenomene foarte periculoase pentru Romania:

1. Scăderea natalității – anul trecut numărul copiilor sub 18 ani a fost de 3 milioane, comparativ cu circa 6 milioane cât se înregistra în 1990. Potrivit datelor confirmate de Institutul Național de Statistică, în 1990 s-au născut 315.000 de copii, în timp ce în 2013 se nășteau 180.000 de copii.

2. Numărul pensionarilor constant mai mare în ultimii 15 ani decât populația activă angajată în sectorul public sau privat – conform statisticilor, raportul dintre numărul pensionarilor și cel al salariaților a crescut de la 0,43% cât era 1990 (peste 8 milioane de salariați și 3,5 milioane de pensionari), la aproximativ 1% (numărul pensionarilor ajungând a fi în 2015 aproximativ egal cu numărul salariaților, de aproximativ 5,1 milioane).

Aceste două fenomene sunt extreme de periculoase și reprezintă poate cea mai pertinentă și mai obiectivă analiză a stării economiei și a nivelului de trai din România.

Raportat la cele de mai sus, trag un semnal de alarma și solicit Președintelui și Guvernului un memorandum care să realizeze consens pe o problemă atât de importantă, de interes național”, transmite Dan Voiculescu.