Site-ul ziarului Bisericii Ortodoxe Române a fost spart de hackeri islamiști

Site-ul ziarului Lumina

Site-ul ziarului Lumina, editat de Biserica Ortodoxă Română, a fost spart de hackeri.

Aceștia au postat un mesaj în limba franceză, care apare scris pe fond negru.  „Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este trimisul lui Allah”, au scris hackeri pe site-ul ziarului Lumina.

De asemenea, mesajul este semnat de „FallaGa Team, TUNISIAN CYBER RESISTANCE”, o organizație cunoscută pentru vederile sale antiisraeliene.

Potrivit mesajului apărut pe pagina online a ziarului Lumina, atacul informatic este revendicat de hackerii „darkshadow” și „xWARRIORtn”.

În același timp, site-ul ziarului Lumina accesat fără extensia www,  nu are probleme de afișare a conținutului.

Președintele Asociației Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR), Andrei Avădănei, a explicat pentru GreatNews despre ce e vorba în acest atac informatic.

„Site-ul Ziarului Lumina a fost modificat în mod ilegal de două persoane ce au revendicat atacul: „darkshadow” și „xWARRIORtn”.

Totuși, pentru o perioadă de timp, site-ul original putea fi accesat de către internauți dacă vizitau ziarullumina.ro (fără www) pentru că cel mai probabil infrastructura din spatele website-ului folosește un mecanism ce păstrează o copie a paginii într-o zonă cunoscută de dezvoltatori ca și „cache”, ce permite încărcarea unui site mai rapid.

Din păcate sau din fericire, site-ul nu a fost configurat pentru a trata atât interogările de pe paginile cu și fără www în aceeași manieră, iar această greșeală a dus la comportamentul diferențiat.

Dacă ne uităm după referințe pe Internet după cei doi hackeri, observăm că în ultima vreme aceștia au spart și modificat mai multe site-uri, în special din Franța, USA, Germania samd, toate făcând referire la evenimentele recente din Europa. Mai mult, se pare că și site-ul fototecaortodoxiei.ro (site-ul nu mai este accesibil, dar există o copie a paginii de la momentul atacului) a fost ținta acelorași doi hackeri”, a analizat Andrei Avădănei, președintele CCSIR.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.